Sedan den amerikanska centralbanken Fed sänkte styrräntan mot nollstrecket har räntemarknaden flera gånger varit ute för tidigt gällande räntehöjningar. Frågan är dock om vi nu befinner oss i liknande situation.

annons
annons

Det rapporterar Bloomberg med hänvisning till en analys av J.P Morgan Chase.

Sedan 2008 har marknaden vid flera tillfällen underskattat hur tålmodig Fed kan vara gällande räntehöjningar från nollstrecket.

Redan i slutet av 2008 diskonterade marknaden flera höjningar under de kommande åren. Det blev dock inte förrän 2015 som Fed faktiskt valde att höja styrräntan.

Samma sak kan inträffa nu.

Spekulerar mot Fed

Efter gigantiska ekonomiska stimulanser och utrullningen av coronavaccin har nu ränteinvesterare börjat att positionera sig för att Fed höjer räntorna.

ANNONS
ANNONS

Exempelvis prisar derivatkontrakt in att Fed ska höja räntan med nästan 0,25 procentpunkter under slutet av nästa år.

Än så länge har dock centralbanken själv kommunicerat att räntorna förblir låga.

”Marknaden har sin prissättning och sina synpunkter, och vad som sker kan skilja sig från det”, säger Alex Roever, chef över JP Morgans räntestrategi.

Vidare beskriver han att marknaden har ”försökt att knuffa fram den första räntehöjningen. Men Fed-tjänstemännen verkarinte berörda av det”.

Strid om räntan

Fed har tidigare sagt att styrräntan ska stanna nära noll fram tills att en den amerikanska ekonomin når en full sysselsättningsgrad och en inflation något över två procent.

Samtidigt medför ränteinvesterarnas position en utmaning för Fed.

ANNONS
ANNONS

I takt med att en tidigare räntehöjning har prisats in har även räntorna på statsobligationer med en längre löptid gått upp, vilket bland annat kan riskera en sättning på börsen.

Om de långa räntorna fortsätter upp kan även Feds uppmaning till tålmodighet äventyras.

Läs mer: Så hög ränta klarar börsen – ras nära [Dagens PS] >>