För de mindre bolagen är de ökade intäkterna från att sälja vaccin mot covid-19 påtagliga. Trots att prognoserna löper risk för att vara för optimistiska finns det en stor potential om dessa läkemedelsbolag fortsätter att leverera.

Innan coronapandemin bröt ut bedömde analytiker att de tre mindre bolagen som har utvecklat vaccin mot covid-19, Biontech, Moderna och Novarax, totala omsättning för 2021 och 2022 skulle landa på cirka 3,7 miljarder kronor.

Nu är bedömningen en annan – analytikerna spår att den samlade omsättningen kommer att landa på ungefär cirka 426 miljarder kronor, skriver Di i en analys.

Uppskruvade prognoser

Sammantaget innebär det att coronapandemin och det framgångsrika arbetet med att utveckla vaccin innebär att analytikerna spår att omsättningen kan öka med över 11 000 procent för de tre vaccinbolagen.

Det kan mycket väl vara så att analytikernas prognoser är för optimistiska, skriver Di.

Det finns dock belägg för att intäkterna från vaccinationsverksamheten håller i sig.

Nya tillämpningsområden

Både Moderna och Biontech använder sig av en så kallad mrna-teknologi i deras vaccin.

Till skillnad från tidigare vaccin som grundar sig i att aktivera immunförsvaret mot ett virus så använder sig mrna-teknologin av ett protein som i sin tur resulterar i att immunförsvaret producerar antikroppar mot viruset.

ANNONS
ANNONS

Experter och forskare har redan uttryckt en förhoppning om att den nya vaccin-teknologin ska kunna tillämpas på andra patologer och virus som malaria, hiv och ms.

Och om utvecklingen av nya vaccin är framgångsrik kan mycket väl de höga prognoserna infrias.

Läs mer: Rapport: Pfizers vaccin kan stoppa pandemin [Dagens PS] >>