Dagens PS

Analys: Försiktigt "drömscenario" för börsen

börsen
Börsen står inför ett försiktigt "drömscenario", enligt analysen i artikeln. Bilden är från börsgolvet på Wall Street. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 01 mars 2024Publicerad: 01 mars 2024

Så kan den här analysen sammanfattas där slutsatsen är att det skett “ett stort skifte” på börsen i år men att börsen ändå bör lyfta ytterligare på lite sikt när allt kommer omkring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det som driver börsen just nu med en stark februarimånad är andra faktorer än tidigare – AI-hajpen icke att förglömma.

Till och med Kinas skakiga aktiemarknad tar sig, om än lite trevande med hjälp av kommunistregimens stimulanser.

Placeras Pekka Kääntä har samtidigt noterat en avvikelse; att börsen klättrar trots att marknadsräntorna går upp och trots att centralbankernas besked är att räntesänkningar inte brådskar mot bakgrund av att inflationen inte faller tillbaka önskvärt mycket.

Hoppet om tidig Fed-sänkning cementerat

Allra mest märks det här, skriver han, på USA:s aktiemarknad Wall Street där investerarna med facit i hand tvingats dra ner på sina tidigare optimistiska ränteprognoser rejält.

Missa inte: Nu kom spiken i kistan för Fed-sänkning Dagens PS

Läs även: Vadslagning om vilken som sänker först Dagens PS

Att Fed skulle sänka räntan redan i mars är i dag en utopi, det finns över huvud taget inget som pekar på en räntesänkning från den amerikanska centralbanken före sommaren.

ANNONS

Samma signaler ger Europeiska centralbanken, ECB, och även om den globala konjunkturen har haft bättre dagar “finns något av ett underliggande drömscenario på finansmarknaden”, enligt den här analysen med hänvisning till att många av världens ekonomier visserligen hackar betänkligt, men att förväntan är att det mycket snart ljusnar.

Försiktigt optimistisk om börsen

Med kommande räntesänkningar i sommar väntar troligen ett börslyft, heter det och Pekka Kääntä på den Avanzaägda sajten är hoppfull, även om han kan tycka att marknaden målar upp en alltför skimrande bild av det ekonomiska läget med “få mörka moln på himlen”.

Med reservation för att fler bistra tongångar kan komma från främst USA:s centralbank Federal Reserve och att Placera hellre sett att industrin än tjänstesektorn stigit i konjunkturen är sajten “försiktigt optimistisk till att börsen kan fortsätta uppåt i närtid”, framgår det.

Läs också: Fortsatt kletig inflation ger ECB huvudbry Dagens PS

Läs vidare: Turkiets börs har fått fnatt – går bäst i världen Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS