Dagens PS

Turkiets börs har fått fnatt – går bäst i världen

Turkiet
Börsen i Turkiet har, hör och häpna. gått bäst i världen i år. Bilden är från Borsa Istanbul. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 feb. 2024Publicerad: 29 feb. 2024

Aktiemarknaden i Turkiet har i år överraskande noterat ett världsledande rally och det finns ett par bakomliggande orsaker till det. Kolla här!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I likhet med en rad andra börser, i synnerhet USA:s , upplever aktiemarknaden i Turkiet en teknikboom.

Det skriver Financial Times med hänvisning till Bloomberg-data och berättar att det breda aktieindexet Borsa Istanbul stigit med 20 procent sedan årets början i dollartermer.

Tekniksektorn har rusat med 61 procent på det ledande och viktiga turkiska börsindexet och uppgångarna på landets aktiemarknad i år är till och med de största i världen bland länderna som följs av MSCI:s världsindex, framgår det.

Vid sidan av AI-och teknikrallyt, som eldar på den turkiska börsen, skenar inflationen i Turkiet och medan konsumenternas köpkraft urholkas tankar investerare teknikaktier som nu har stark medvind på den globala aktiemarknaden.

Såväl lokala som utländska institutionella investerare har lockats tillbaka till den turkiska aktiemarknaden medan landets penningpolitiska beslutsfattare brottas med de extrema konsumentprisökningarna.

Fondförvaltare: Turkiets börsrally “goda nyheter”

I januari var Turkiets inflation, KPI, enorma 65 procent och det har fått invånarna att så långt det är möjligt försöka skydda sina besparingar.

Att Turkiets börs rusar betecknas som “goda nyheter” medan inflationen omvänt är “dåliga nyheter”, säger Emre Akcakmak, portföljkonsult på East Capital och fondexpert på tillväxtmarknader, till FT.

ANNONS

Teknikrallyt som Turkiet nu upplever, påeldat av Nvidia-explosionen, har fått investerare att pumpa in motsvarande 233 miljoner dollar, drygt 2,4 miljarder kronor, i stora turkiska teknikinriktade fonder i år.

Emre Akcakmak konstaterar att turkiska aktier dessutom handlas till “mycket attraktiva” värderingar på främst Borsa Istanbul 100-indexet, eller 4 gånger den förväntade vinsten jämfört med 12 gånger den förväntade vinsten på det breda MSCI Emerging Markets-indexet.

Vid sidan av det har analytiker höjt sina prognoser för företagens vinster under nästa år.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS