Analys: Börseuforin i dag är en kärlek som skrämmer. Di skriver att ”vi älskar aktier lite för mycket just nu”.

ANNONS

Tidningens skribent Mikael Vilenius konstaterar att Stockholmsbörsens marknadsvärde aldrig varit så högt som nu i relation till BNP.

Han berättar att det bara är Hongkongbörsen och Aramco-dopade Saudiarabien som uppvisar ett högre samlat marknadsvärde.

Stockholmsbörsen passerade i apil marknadsvärdet 10 000 miljarder kronor. Samtidigt sjönk Sveriges BNP under pandemiåret 2020 till under 5 000 miljarder kronor, framgår det.

Börsvärdet ”skrämmer”

Börsvärdet har, enligt Vilenius i Di, ”rusat till 211 procent av BNP – nytt rekord”. Och nivån kan till och vara högre än så, framgår det.

Det här ska förstås firas, menar han, men han varnar också för att nivåerna på börserna i såväl Sverige som USA kan innebära risker.

Det går naturligtvis att göra invändningar, framhåller tidningens börsproffs – men han anser ändå att det extremt höga börsvärdet i Stockholm ”skrämmer”.

Mikael Vilenius pekar på tidigare scenarier:

”Börsen har aldrig lyckats klättra mer än de 20 procent den gjort i år då nyckeltalet varit över 125 procent vid årets början. Under 2000, 2001, 2007 och 2018 föll börsen och 2014-2017 respektive 2020 steg den mindre än vad börsen gjort i år. Det skulle i så fall betyda kursfall för resten av 2021.”

Missa inte Investerardygnet!

Apropå temat skriver Dagens PS börsexperter på vår avdelning Investerardygnet i dag om den dramatiska svängningen i techaktier:

ANNONS
ANNONS

”Under förra året utvecklades aktier, företrädesvis inom tech, bättre om de inte genererade vinst. Förlustföretag trefaldigade i snitt sina marknadsvärden. Det var en förbryllande tid för konservativa investerare. Men nu har det svängt.”

Läs mer om detta under rubriken: ”Vilket ras i tech – har du koll på varför?”.

Läs även: Det händer på börsen idag, den 26 maj [DagensPS.se] »