Efter många svåra år har den amerikanska energisektorn kommit ikapp och avslutar året som S&P 500:s toppresterande grupp.

ANNONS

Energisektorns lyft kommer genom de ökade råvarupriserna på olja- och gas. Det kommer även som svar på förändringar av företagens affärsmodeller, skriver CNBC.

Numera kräver investerare sundare balansräkningar, återhållsamma utgifter och avkastning genom utdelningar och återköp.

2022 ser bra ut

Analytiker säger att den amerikanska energisektorn kan gå mot ett positivt 2022 och kan följa i spåren av 2021 – som efter torsdagens stängning visade en uppgång med 46 procent för energisektorn inom S&P 500 vilket är det bästa året sedan 1989. Som jämförelse gick hela S&P 500 upp med 27 procent i år.

Energiaktierna följer oundvikligen oljepriserna, och uppskattningarna var oljepriset kommer ligga under de kommande åren varierar kraftigt. Både Goldman Sachs och Bank of America har sagt att oljepriset kan överstiga 100 dollar eftersom efterfrågan och underinvesteringar i sektorn – vilket innebär minskat utbud – kommer öka priserna.

Vill ställa om

När blickarna nu är riktade mot energisektorn vill vissa gas- och oljebolag i större utsträckning än tidigare vara del i den gröna omställningen. Det gör att bankerna åter igen kan locka investerare som tidigare flydde sektorn.

”Vi tror att sektorn ligger bättre till nu än någon gång under de senaste två decennierna,” uppgav Royal Bank of Canada nyligen.

ANNONS
ANNONS

”Omställningen blir också mer nyanserad, med potential för storspelarna att gå från att vara en del av problemet till att vara en del av lösningen mot nettonoll.”

Läs även: Aktierna du ska sälja när oljepriset är högt [Dagens PS]