Oljepriset fortsätter att stiga, vilket kommer att påverka vissa delar av aktiemarknaden mer än andra. Eftersom situationen väntas fortsätta uppmanar Goldman Sachs investerare att dra sig ur vissa branscher.

ANNONS

OPEC-länderna har kommit överens om att inte öka leveranserna av olja trots ökad efterfrågan. Oljepriserna har därefter stigit. Samtidigt blev en del av produktionen i mexikanska golfen utslagen av orkanen Ida, skriver CNBC.

”Energiaktier har medvind när oljepriserna ökar. Men sektorer utanför energiområdet som kräver olja, eller som är konsumentkänsliga, har motvind”, skriver Goldman Sachs i en analys.

Med tanke på det har Goldman Sachs sammanställt en lista på aktier som kommer att ta skada nu när oljepriset kan väntas fortsätta på höga nivåer. För vart och ett av företagen utgör olja eller oljerelaterade produkter minst 15 procent av dess kostnader för sålda varor. ’

Under 2021 har Brent-råoljan gått upp med mer än 55 procent och Goldman Sachs ser inte någon avmattning i den trenden. Effekterna på marknaden som helhet behöver inte bli så dramatiska , menar Goldmans chefsstrateg på den amerikanska aktiemarknaden, David Kostin.

”För var tionde procent som oljepriset går upp kommer vinsten per aktie på S&P 500 att lyfta med bara 0,3 procent” skriver han i ett uttalande. ”Energimarknadens påverkan är antagligen mindre idag, eftersom den bara representerar fyra procent av S&P 500 i år.”

Energiaktierna kommer att få en puff framåt genom högre priser på olja och naturgas. Aktierna i energisektorn har stigit med sammanlagt två procent.

Dt som påverkas är sektorer med ett beroende av olja. Mackkedjan Murphy USA toppar listan med 81 procent oljerelaterade kostnader. men Goldman Sachs nämner också annan detaljhandel, kemiföretag och flygbolag.

De här aktierna bör du sälja och företagets procentuella oljerelaterade kostnad:

Murphy USA  (81%)

ANNONS
ANNONS

Avient Corp (70%)

Caseys General Stores (70%)

Eastman Chemical (45%)

Sherwin-Willliams (35%)

Spirit Airlines (30%)

Allegiant Travel Company (29%)

Alaska Air (25%)

Jetblue (25%)

ANNONS
ANNONS

United Airlines (23%)

Southwest (22%)

American Airlines (22%)

Delta (21%)

Läs också:

Experter varnar om stagflation
Experter: Höga oljepriset hot mot efterfrågan