Amerikanare shoppar allt mer där siffrorna inom detaljhandeln fick en skjuts uppåt förra månaden. Detta trots inflationen som fortfarande ligger över 8 procent.

ANNONS

Det var detaljhandeln – som innefattar handeln inom butiker, online och restauranger – som steg 0,9 procent i april, jämfört med månaden före, skriver Wall Street Journal.

Amerikanare shoppar allt mer

Det är fjärde månaden på raken som detaljhandeln går upp, och bevisar att den höga inflationen inte får amerikanarna att hålla hårt i plånboken.

Konsumenterna shoppar elektronik, möbler och kläder samtidigt som de besöker barer och restauranger.

De har dock spenderat mindre på bensin den senaste månaden, sedan bränslepriserna har skjutit i höjden genom kriget i Ukraina.

Trots att inflationen i USA fortfarande ligger på över 8 procent har den alltså inte dämpat shoppinghumöret hos konsumenterna, vilket ekonomerna ser som uppmuntrande.

ANNONS
ANNONS

”Siffrorna tyder på att den inhemska efterfrågan är mycket stark”, säger ING-ekonomen James Knightley.

”Det ger Fed grönt ljus att fortsätta höja räntorna, säger han vidare som ett sätt för centralbanken att kontrollera pristrycket.

Gå ut och spendera

När amerikanare tidigare har spenderat mycket tid i hemmet, och lagt pengarna på husgeråd, så vill de nu, trots stigande omikronfall, gå ut och spendera sina pengar.

”Nu är det en slags omsvängning och folk vill komma tillbaka ut och njuta av upplevelser, och vi tror inte att det kommer att förändras”, säger Stephen Purtell, finanschef på nöjesparken Six Flags och tillägger att ”folk lär sig hur man lever i den miljön, och de går fortfarande ut”.

Bostadsbyggandet tyngs ner

Men alla segment i ekonomin ser inte lika positiva ut. Störningarna i försörjningssiffrorna, som bland annat beror på lockdowns i Kina, tynger fortfarande ner bostadsbyggandet, samtidigt som byggmaterial och räntor stiger.

ANNONS
ANNONS

Federal Reserve-ordföranden Jerome Powell uppgav på tisdagen att han kommer se till att få ner inflationen framöver genom att fortsatt höja räntan.

”Vi måste se inflationen sjunka på ett övertygande sätt. Tills vi gör det kommer vi att fortsätta.”

Läs även: Elon Musk: Så lång blir USA:s recession [Dagens PS]