Trots att alla riksdagspartier är överens om att pensionerna för de sämst ställda behöver höjas kan de inte komma överens om hur det ska göras.

ANNONS

Det finns nu tre olika förslag för hur pensionerna ska höjas och på onsdag ska riksdagen rösta, det skriver Dagens Nyheter. Regeringens förslag om att införa ett skattefritt garantitillägg på 1 000 kronor för cirka 500 000 pensionärer med en pension på högst 11 846 kronor i månaden stöds av Miljöparitiet och Vänsterpartiet.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna förslår i stället höjd garantipension och höjt bostadstillägg, samt sänkt skatt för alla pensionärer. Centerpartiet har lagt fram ett eget förslag som innebär att garantipensionen höjs med 800 kronor och att uppräkningen av pensionerna tidigareläggnings så att den sker i höst i stället för vid årsskiftet.

Vill profilera sig

En anledning till varför partierna inte kan enas kan vara att det är valår och de vill profilera sig, men att de gör det gällande pensionerna frångår principen att Pensionsgruppen ska enas om pensionerna, som inte ska bli en valfråga, det skriver DN.

Regeringen har samlat stöd från Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet för ett kompromissförslag som kommer läggas fram för riksdagens pensionsgrupp i som har kallats till ett möte under förmiddagen. Vad som händer om det nya förslaget förkastas är oklart, det rapporterar Expressen.

Rejäl förstärkning av pensionerna

”Regeringen är överens med Vänsterpartiet och Milöjöpartiet de gröna om ett kompromissförslag som kommer att innebära en rejäl förstärkning av pensionerna för dem som behöver det som mest. Regeringen är även överens om att lägga fram ett brett förslag i pensionsgruppen tillsammans med Centerpartiet”, sade Ardalan Shekarabi vid pressträffen, rapporterar Sveriges Radio.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Fel och fusk i pensioner – ”stor andel” [Dagens PS]

Läs mer:  Tillfällig paus i brännheta pensionsfrågan [Dagens PS]