Dagens PS

Alecta under FI:s lupp – nytt magplask på gång?

Alecta
Alectas sparkade vd Magnus Billing. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 apr. 2023Publicerad: 14 apr. 2023

Alecta slängde nästan 20 miljarder i sjön med bankkrascherna i USA – FI pressar nu pensionsbolaget för en annan presumtiv skev investering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter Alectas fiasko i USA i kollapsade Silicon Valley Bank och Signature Bank och exponeringen mot vacklade First Republic Bank synas den svenska pensionsjätten i sömmarna av Finansinspektionen.

FI försöker bringa klarhet i vilka mer tveksamma investeringar som företaget gjort och Affärsvärlden skriver nu att Alecta bland annat positionerat sig stort i fastighetsbolaget Heimstaden.

Alecta är storägare i Heimstaden

Alecta uppges tillsammans med norske miljardären Ivar Tollefse vara storägare i Heimstaden och ha ett innehav värt över 50 miljarder kronor fastighetsbolaget.

Till saken hör att Heimstaden Bostad och huvudägaren Heimstaden AB i likhet med en rad fastighetsbolag tanpas med hög belåning, fallande intjäningsförmåga och stora obligationsförfall, vilket AFV nyligen uppmärksammat i en analys.

Alecta bekräftar för tidningen att FI ställt frågor om pensionsförvaltarens investering i Heimstaden, men det är “ingen särskild granskning”, hävdar Hannes Hultcrantz, PR-ansvarig på pensionsjätten.

FI: Dialogen fortsätter

FI låter meddela att inga uttalanden görs i enskilda fall men tillsynsmyndigheten medger för AFV att dialogen fortsätter med Alecta, som man även haft möten med.

ANNONS

Pensionsbolaget, som bevisligen sjabblat bort miljarder för pensionspararna, har nu krav på sig att inkomma med en egen analys om hur situationen ser ut i företaget på investeringsfronten.

I början av veckan fick Alectas vd Magnus Billing sparken med omedelbar verkan efter skandalen i USA av företagets styrelse, där ordförande Ingrid Bonde fortfarande sitter kvar på sin stol.

Missa inte: Sjabblade bort 20 miljarder – får 10 miljoner i fallskärm

Läs mer: Vd får kicken med omedelbar verkan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS