Alecta säljer hela sitt innehav i amerikanska First Republic Bank och gör därmed en förlust på flera miljarder kronor.

ANNONS

Alectas investeringar i de tre amerikanska nischbankerna Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank och First Republic Bank har uppmärksammats stort i spåren av krisen som spridit sig i banksektorn den senaste tiden.

SVB och Signature Bank har kollapsat och står nu under de amerikanska myndigheternas kontroll. First Republics aktie har samtidigt rasat 90 procent från årsskiftet.

Nu står det klart att Alecta har sått hela sitt innehav i First Republic Bank till en förlust om 7,5 miljarder kronor, skriver Bloomberg.

Förlorat 19,6 miljarder kronor

Alecta har tidigare berättat att man investerat totalt 8,9 miljarder kronor i SVB, och 3,2 miljarder kronor i Signature Bank.

I dag värderar Alecta båda innehaven till noll, och därmed har den svenska pensionsjätten totalt har gjort en förlust om 19, 6 miljarder genom sina investeringar i de tre amerikanska bankerna.

”Osäkerheten kring bankens framtid var för stor, delvis på grund av att långivaren kreditbetyg sänkts till skräpstatus”, skrev Alectas vd Magnus Billing i ett mejl till Bloomberg News.

Bloomberg har tagit del av ett skriftligt svar från Alecta till den svenska finansinspektionen. Där framkommer det att företaget gjort sig av med sina aktier redan före den 15 mars. Företaget skriver att de ska ha investerat totalt 9,7 miljarder kronor före försäljningen, och man började köpa aktier i First Republic Bank 2019.

Innehavet gjorde Alecta till First Republics femte största ägare.

Pensionsbolaget förvaltar 1,2 biljoner kronor av svenskarnas pensionspengar, men skriver att förlusterna i de tre amerikanska bankerna inte kommer att påverka dess soliditet.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om den pågående krisen i banksektorn? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Vad händer med mina pengar om banken kollapsar? [Dagens PS]

Läs även: Alecta-bankens chefer sålde sålde aktier för miljoner [Dagens PS]