Dagens PS

Alecta sålde allt i banken – gör mångmiljardförlust

Alecta
Bankkrisen har fått nytt bränsle i veckan genom First Republic. (Foto: TT)
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 22 mars 2023Publicerad: 21 mars 2023

Alecta säljer hela sitt innehav i amerikanska First Republic Bank och gör därmed en förlust på flera miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alectas investeringar i de tre amerikanska nischbankerna Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank och First Republic Bank har uppmärksammats stort i spåren av krisen som spridit sig i banksektorn den senaste tiden.

SVB och Signature Bank har kollapsat och står nu under de amerikanska myndigheternas kontroll. First Republics aktie har samtidigt rasat 90 procent från årsskiftet.

Nu står det klart att Alecta har sått hela sitt innehav i First Republic Bank till en förlust om 7,5 miljarder kronor, skriver Bloomberg.

Förlorat 19,6 miljarder kronor

Alecta har tidigare berättat att man investerat totalt 8,9 miljarder kronor i SVB, och 3,2 miljarder kronor i Signature Bank.

I dag värderar Alecta båda innehaven till noll, och därmed har den svenska pensionsjätten totalt har gjort en förlust om 19, 6 miljarder genom sina investeringar i de tre amerikanska bankerna.

“Osäkerheten kring bankens framtid var för stor, delvis på grund av att långivaren kreditbetyg sänkts till skräpstatus”, skrev Alectas vd Magnus Billing i ett mejl till Bloomberg News.

Bloomberg har tagit del av ett skriftligt svar från Alecta till den svenska finansinspektionen. Där framkommer det att företaget gjort sig av med sina aktier redan före den 15 mars. Företaget skriver att de ska ha investerat totalt 9,7 miljarder kronor före försäljningen, och man började köpa aktier i First Republic Bank 2019.

ANNONS

Innehavet gjorde Alecta till First Republics femte största ägare.

Pensionsbolaget förvaltar 1,2 biljoner kronor av svenskarnas pensionspengar, men skriver att förlusterna i de tre amerikanska bankerna inte kommer att påverka dess soliditet.

Vill du läsa mer om den pågående krisen i banksektorn? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Vad händer med mina pengar om banken kollapsar?

Läs även: Alecta-bankens chefer sålde sålde aktier för miljoner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS