Akzo Nobel: "Rysk verksamhet kollapsar"

Uppdaterad: 14 mars 2022Publicerad: 14 mars 2022
Akzo Nobel räknar med att de ryska fabrikerna går omkull inom några veckor. Foto: TT

Akzo Nobel säger att den ryska verksamheten kollapsar. Leveransproblem och ekonomiska problem för de ryska kunderna stänger snart fabrikerna.

ANNONS
ANNONS

Europas största färgtillverkare har inget hopp för de fyra fabrikerna på rysk mark. Thierry Vanlacker, färgjättens vd, säger till Financial Times att kombinationen av brutna leverantörskedjor och den allt mer ansträngda ekonomin för den ryska befolkningen gör att det inte finns hopp för företagets ryska verksamhet.

“Vi ser ganska realistiskt på att det över en månad,  en två månadersperiod innebär en gradvis utfasning av affärerna”, säger Thierry Vanlacker till Financial Times. “Endera är det för att råmaterialet inte finns tillgängligt längre, eller så är det för att kunderna kanske inte kan betala längre”.

Djup lågkonjunktur i Ryssland

Enligt Vanlacker är det därför ingen idé för företaget att göra uttalanden om att man drar sig ur Ryssland. Den ekonomiska verkligheten innebär en skillnad i veckor innan fabrikerna tvingas stänga ändå.

Rysslands invasion av Ukraina och sanktionerna som följt på den gör den ryska marknaden ointressant för företag från västvärlden. Det förväntas leda till en djup lågkonjunktur i landet.

Akzo Nobels fyra fabriker i Ryssland har ungefär 650 anställda och står för ungefär två procent (200 miljoner euro, ungefär 2,1 miljarder kronor) av företagets årsomsättning på sammanlagt 9,6 miljarder euro (101,1 miljarder kronor).

ANNONS
ANNONS

Kraftigt stigande färgpriser

Kostnaderna för råvaror har stigit med 35 procent sedan slutet av 2020, en kostnad som ger dyrare färg för kunderna. Akzo Nobel gick i februari ut med en varning om att priserna för företagets produkter kommer att stiga med uppåt 16 procent under årets första kvartal. Trots de ökande kostnaderna, bland annat på grund av stigande energipriser, tror Vanlacker att företagets råvarukostnader sjunker när den globala försörjningskedjan fungerar bättre.

“Vi tror fortfarande att vi kommer att se sjunkande råvarupriser i mitten av innevarande år”, säger Thierry Vanlacker till Financial Times.

Läs även: Råvaror lyckokast för hedgefonder 

Läs även: Sanktionerna i Ryssland: Sverige i topp bland de som stänger igen 

ANNONS
ANNONS