Dagens PS

Aktiestrategen: Välj den här typen av bolag nu

Handelsbankens aktiestrateg manar till försiktighet efter den senaste tidens börsuppgång. För den som satsar på aktier är inte en särskild sektor det viktigaste utan fokus bör istället vara på en annan faktor säger han i en ny uppdatering från storbanken.
Handelsbankens aktiestrateg manar till försiktighet efter den senaste tidens börsuppgång. För den som satsar på aktier är inte en särskild sektor det viktigaste utan fokus bör istället vara på en annan faktor säger han i en ny uppdatering från storbanken. (Foto: Handelsbanken)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

Handelsbankens Aktiestrateg Mattias Sundling manar till försiktighet på börsen. För den investeringsvilliga rekommenderar han särskilt en typ av bolag, snarare än särskilda sektorer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rapportperioden för första kvartalet har kommit till ända och säsongen då experterna summerar intrycken tar vid.

Aktiestrategen: “Vi får inte ihop det”

“Sammantaget ganska ljummen”, säger storbanken Handelsbankens aktiestrateg Mattias Sundling i en kommentar i bankens egen tidning och fortsätter:

“Försäljningen var något lägre än väntat, medan vinstutvecklingen var bättre än vi hade befarat då marginalerna visat sig förvånansvärt motståndskraftiga. För börsen har det uppenbarligen varit gott nog, även om rapporterande bolag faktiskt gått lite sämre än börsen på själva rapportdagen. Värt att notera är att småbolagen levererat betydligt svagare rapporter jämfört med förväntningarna än vad de större bolagen gjort”.

Twitters småbolagsdrottning redo för rapporterna

Elin Wiker visste tidigt att det var finans som gällde. Arton år ung knep hon sitt första jobb i branschen. Nu är 24-åringen analytiker på Humle fonder, och har tusentals följare på Twitter som tar del av hennes kommentarer kring börsens småbolagsrapporter.

Han ställer sig generellt frågande till förväntningarna på börsen i förhållande till värderingarna.

“I dagens prognoser ligger kraftigt ökande vinster under kommande tre kvartal drivet av stigande vinstmarginaler, trots att de redan är på rekordnivåer. Vi får inte riktigt ihop hur det ska gå till, i synnerhet som bolagens prisförhandlingsstyrka borde ha urholkats”, säger aktiestrategen.

ANNONS

Senaste nytt

Viktigare än vilken sektor bolaget tillhör

ANNONS

Det gör också att Mattias Sundling manar aktieinvesterare till att vara försiktiga framåt.

“Jag menar att förhållandet mellan risk och avkastning inte är så attraktivt i nuläget och jag är fortsatt försiktig till börsen”.

För den som letar börsinvesteringar ger Handelsbankens aktiestrateg rådet att främst leta bolag där vinstprognoserna justerats upp.

“Det har varit en framgångsrik strategi under lång tid och jag skulle vilja säga att det är viktigare än vilken sektor bolaget tillhör. Vill man ändå titta på olika sektorer, tycker jag att man ska välja fastighetsbolag framför banker nu när räntorna har börjat sänkas. Det är en strategi som fungerat väl i de tre senaste räntesänkningscyklerna, vilket jag tror kommer att upprepa sig. Lägre räntor borde även vara positivt för småbolagsaktier”, resonerar Sundling i bankens analys.

Läs mer:

Exklusivt: Svenska superutdelarna som höjt år efter år. Dagens PS

Klassiska aktietipset tappar mark. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS