Dagens PS

Aktiespararna: Kursraketen ska ned 30 procent

Bolaget har hittills haft en vallgrav som skyddat mot konkurrenter. Men nu ser Aktiespararna att det är på väg att luckras upp och sätter sälj på den svenska kursraketen.
Bolaget har hittills haft en vallgrav som skyddat mot konkurrenter. Men nu ser Aktiespararna att det är på väg att luckras upp och sätter sälj på den svenska kursraketen. (Foto: Johan Nilsson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Aktien är upp 86 procent på ett år och 22 procent sedan årsskiftet. Men nu kallar Aktiespararna värderingen “fantasifull” i en ny analys och sätter sälj på den svenska kursraketen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Minskad inflation, sänkta räntor och en upptinad hushållsekonomi skulle kunna tala för aktier med koppling till hus- och bostadsmarknaden.

“Redan klagats på prishöjningar”

Men det verkar inte vara faktorer som Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth lägger någon större vikt vid när han analyserar bostadsannons-tjänsten Hemnet (börskurs Hemnet) som är Aktiespararnas Veckans aktie.

Istället tar han fasta på att den “monopolsituation” som Hemnet haft för bostadsannonser nu börjar utmanas på allvar av statliga SBAB:s tjänst Booli.

“För Hemnets del betyder ett sådant skifte att nuvarande intäkter sätts under press men också att tänkta prishöjningar framöver blir betydligt tuffare att genomföra. Det klagas redan en hel del från mäklarbranschen på prishöjningar. När annonsköpare tror att man kan få lika bra genomslag gratis sjunker förstås betalningsviljan lika snabbt som Titanic”, skriver Lindroth.

Den starka ställningen Hemnet haft har också väckt kritik bland mäklare där vissa har gått så långt som att kalla det för bedrägeri.

Sätter riktkurs 200 kronor

Lindroth konstaterar att Hemnet har ett starkt varumärke och en stark position, men nu är värderingen utmanande enligt Aktiespararna.

ANNONS

“Hemnets aktien var högt värderad på introduktionskursen 115 kronor men i dagsläget ligger den på nivåer som ter sig lätt fantasifulla. För 2024 ligger p/e-talet på 57 och de multiplarna bygger i sin tur på att Hemnet ökar vinsten per aktie med 51% 2024. Första kvartalet steg den 47%, nästan helt drivet av prishöjningar. Vinstökningar på 36% respektive 24% väntas för de efterföljande två åren. Det är marknadens konsensusprognoser, våra egna är betydligt mer pessimistiska. De bygger dock på att Hemnets prishöjningsstrategi stöter på patrull under innevarande år”, konstaterar Lindroth.

Analysen landar i ett tydligt säljråd då man ser stora risker på nedsidan.

Riktkursen sätts till 200 kronor, mer än 30 procent lägre än de 293 kronor per aktie som Hemnet byter ägare för i skrivande stund.

Läs mer:

Hemnet bommar förväntningarna och rasar på börsen. Dagens PS

Nu är bostadsmarknaden het igen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS