Statsminister Magdalena Andersson (S) får kritik för sin passiva hållning till aktie- och fondsparande – gör det enkelt för sig, anser Aktiespararna.

ANNONS

Redan som finansminister deklarerade Magdalena Andersson, som nu är statsminister och partiledare för Socialdemokraterna efter Stefan Löfven, att hon inte anser det ”förenligt med ämbetet” att spara i värdepapper, skriver DN.

I stället för sparande i finansiella instrument väljer Andersson att amortera på sitt bostadslån.

Nu får Magdalena Andersson kritik i Dagens Nyheter av Aktiespararna för sin aviga inställning till fond- och aktiesparande.

Undvika jävsituationer

”Jag kan förstå hur man har resonerat, man vill inte ha insiderproblematik, jävssituationer och den uppmärksamhet som följer av det. Men jag tycker ändå att det är att göra det lite enkelt för sig att bara avstå”, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Ministrar kan inte äga vilka bolag som helst på grund av risken för kontroverser, påpekar han i tidningen och nämner försvarskoncernen Saab i sammanhanget.

Även ägande i enskilda bolag inom det egna ansvarsområdet kan orsaka problem. Men generellt ser Joacim Olsson på Aktiespararna, som är småspararnas organisation, inga problem för statsråd att visa sina sympatier med svenskt företagande och näringsliv genom aktieägande.

Som Dagens PS tidigare har berättat med hänvisning till SVT äger ministrarna i Sveriges nya regering fonder till ett samlat värde av omkring 40 miljoner kronor (se PS-länk under artikel).

ANNONS
ANNONS

Utom statsminister Magdalena Andersson då, som inte har några värdepapper alls.

Läs även: Rikast i regeringen – så sparar ministrarna [Dagens PS]