Den nya regeringens privata innehav av fonder och aktier uppgår sammantaget till 40 miljoner kronor. Flera ministrar är goda för miljoner i värdepapper medan statsministerns sparande i aktier och fonder är obefintligt. Vem är egentligen rikast i regeringen?

ANNONS

Genom dokument som SVT tagit del av får vi veta hur flera ministrar placerar sina sparpengar i fonder och aktier. I och med den nybildade regeringen får vi ta del av de nya ministrarnas privata sparande.

Rikast i regeringen satsar på hållbara fonder

I toppen av listan hittar vi utrikeshandelsminister Anna Hallberg med 24 miljoner investerat i aktier och fonder. I fjolårets listning uppgick hennes värdepapper till ett värde på 5 miljoner, vilket innebär att hon har ökat innehavet rejält. Främst satsar hon på SEB:s fonder där den största placeringen är i deras fond SEB Hållbar Sverige Indexnära som vuxit med 33 procent sen årets början.

Överlag kan man säga att regeringen är försiktig vad gäller risktagande i sitt sparande. Man vänder sig till stabila fonder snarare än aktiemarknaden. Räknat per minister uppgår innehavet i fonder och aktier i genomsnitt till cirka 2 miljoner även om det stora flertalet i regeringen har ett betydligt lägre belopp investerat i värdepapper enligt listan.

Nya ministern trea på listan

Nummer två på topplistan är EU-minister Hans Dahlgren som äger fonder för drygt 5 miljoner. Efter honom hittar vi den nya energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar med en portfölj på drygt 1,6 miljoner.

Därefter hittar vi justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, socialminister Lena Hallengren och utrikesminister Ann Linde som alla har ett fondinnehav kring en och en halv miljon.

Vad beträffar statsministern och tidigare finansministern Magdalena Andersson så visar listan att hon inte sparar alls i fonder och aktier. Vi får anta att hon har en annan form för sitt sparande. Något hon delar med den nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll som inte heller har några tillgångar sparade i fonder och aktier.

Läs mer: Hon är rikast i regeringen [SVT]

ANNONS
ANNONS

Läs även: De bästa och de sämsta fonderna 2021 [Dagens PS]

Läs även: IPO, dippköp, hållbarhet, digitalisering – Trender 2021 [Dagens PS]