Warren Buffett: USA:s ekonomi är glödhet

Uppdaterad: 03 maj 2021Publicerad: 03 maj 2021
Warren Buffett
Warren Buffett still going strong i affärer. (Foto: TT)

Miljardären Warren Buffett tycker att USA:s ekonomi är glödhet. Han talade på Berkshire Hathaway Inc:s årsmöte i helgen som för andra året i rad hölls digitalt.

ANNONS
ANNONS

“Det är nästan en köpfest”, sade Warren Buffett på årsmötet, skriver Bloomberg.

“Folk har pengar på fickan och de betalar mer”, fortsatte han.

Räddningsåtgärder har hjälpt USA:s ekonomi

Warren Buffett menade att anledningen till att återhämtningen går snabbare än väntat är de snabba och beslutsamma räddningsåtgärderna som den amerikanska centralbanken Federal Reserve och USA:s regering vidtagit.

Enligt Warren Buffett har dessa åtgärder växlat upp den amerikanska ekonomin, men eftersom tillväxten minskar och räntorna fortsätter vara låga höjer många sina priser, vilket leder till ökande inflation.

Enligt The Economist har Berkshire Hathaway Inc:s årsmöte kallats Woodstock för aktieägare, på grund av den stora skaran aktieägare som brukar delta. Men, på grund av covid-19, fick Warren Buffetts fans i år åter nöja sig med digitalversionen.

Sämre utveckling för Buffetts Berkshire

Under de 56 år som Warren Buffett har lett företaget har Berkshire Hathaway Inc:s aktie sammantaget ökat med 20 procent per år, men på senare tid har det inte sett lika bra ut. Rörelseresultatet sjönk med 9 procent under 2020, till 22 miljarder dollar.

När covid-19 drabbade världen trodde många att Warren Buffett skulle kunna välja och vraka, men flytande aktiemarknader innebär färre fynd för investerare. Företagets nedgång påverkas även av ökad konkurrens från privatkapital och SPAC:s (special purpose acquisition company, ett företag som inte har någon egen verksamhet utan endast skapas för att köpa upp andra företag).

Buffett vill inte redovisa klimatåtgärder

Två förslag från aktieägare satte enligt Bloomberg press på Berkshire Hathaway Inc., det ena var att företaget skulle öka transparensen relaterad till företagets klimatarbete, Warren Buffetts kommentar till detta var att det vore “korkat” att producera stora rapporter om mångfald och klimat för ett affärsområde som sträcker sig från energi till järnvägar. Förslagen röstades ned på mötet.

Läs mer: Hotet mot Warren Buffetts råd

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.