Virgin Galactics aktieägare stämmer Richard Branson

Uppdaterad: 08 nov. 2022Publicerad: 08 nov. 2022
Richard Branson stäms för bedrägeri av Virgin Galactics aktieägare
Richard Branson stäms för bedrägeri av Virgin Galactics aktieägare. (Foto: TT)

Virgin Galactics aktieägare hävdar att Virgin Groups grundare, miljardären Richard Branson, har mörkat problem med rymdprogrammet och sålt aktier till uppblåsta priser.

ANNONS
ANNONS

En federal domare i USA fastslog på måndagen att miljardären Richard Branson ska ställas inför en stämmningsansökan från aktieägare som anser att han dolt problem med Virgin Galactics rymdprogram, det rapporterar Forbes.

Distriktsdomaren Allyne Ross i Brooklyn, New York, avvisade de flesta anspråk som framförts i en föreslagen grupptalan, men menade att aktieägarna kunde ställa Richard Branson och Virgin inför domstol och försöka bevisa att han lurat dem att betala ett överdrivet högt pris för Virgin Galactics aktier.

Kan stämma för uttalanden

Aktieägarna kan stämma Virgin för uttalanden som gjordes i juli 2019, om att bolaget hade gjort “stora framsteg” i driften av kommersiella rymdfärder, detta trots att bolagets raketplan, Unity, bara fem månader tidigare, allvarligt hade skadats under en testflygning.

De kan även stämma Richard Branson för att han i juli 2021 sade att hans flygtur med Unity var felfri, trots att Federal Aviation Adminitration sade att raketflyget avvek från sin avsedda bana.

Månaden efter den flygningen sålde Richard Branson aktier för cirka 301 miljoner dollar, motsvarande nästan 3 257 miljoner kronor och enligt Reuters bedömer Allyne Ross att aktieägarna kan stämma honom för det.

ANNONS
ANNONS

Argumenterat för avskrivning av fallet

Richard Bransons och Virgins advokater har utan framgång argumenterat för att fallet ska avskrivas och menar att det inte finns några bevis för att det funnits någon avsikt att vilseleda aktieägare.

De tillade att de noggrant hade avslöjat design- och säkerhetsfrågor i utvecklingen av sin kommersiella rymdfärd: “det råder ingen tvekan om att detta förslag har en hög risk”, skrev de i sin begäran om avskrivning, skriver Reuters.

Stämningen gäller aktieägare som ägde aktier från den 10 juli 2019 till den 14 oktober 2021, när Virgin meddelade att de skulle trycka tillbaka sin strävan efter kommersiella rymdfärder.

Enligt Reuters handlas nu Virgin Galactics aktier 90 procent under det högsta priset under 2021.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Richard Branson säljer aktier i Virgin Galactic

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.