USA:s rikaste tio procent av befolkningen äger nu 89 procent av landets aktier. Det sätter fokus på börsens roll i det ojämna välståndet.

ANNONS

Färsk data från Federal Reserve visar att den rikaste klicken i USA, en procent, drog in 6,5 biljoner dollar på aktier och fonder under pandemin medan de lägre 90 procenten tjänade 1,2 biljoner dollar, skriver CNBC.

Drivkraft för ojämlikhet 

Många amerikanare har satsat på börsen under pandemiåret och aktiemarknaden har ökat med 40 procent sedan januari 2020. Samtidigt som börsen innebar den främsta inkomstökningen för många, så var den samtidigt den främsta drivkraften för ojämlikhet.

USA:s rikaste blir allt rikare genom aktier och det har skett snabbt under en kort tidsperiod – hela 70 procent av förmögenheten tillkom under det senaste ett och ett halvt åren.

Börsen innebär en av de största välståndsökningarna på senare tid i USA. Utvecklingen visar samtidigt på de stora skillnaderna i landet.

”Den översta en procenten äger mycket aktier, medan vi andra äger lite”, säger Steven Rosenthal på Urban-Brookings Tax Policy Center.

Erfarna tjänar mer pengar

Samtidigt som många söker sig till börsen så är det enligt Steven Rosenthal de som sitter på stora portföljer och mycket erfarenhet som tjänar de stora pengarna.

ANNONS
ANNONS

”Många av de yngre investerarna köper aktier till högre priser, jämfört med större investerare som har varit på marknaden i åratal och ser större vinster.”

Läs även: Svag jobbsiffra i USA – börsen rycker på axlarna [Dagens PS]