För den som dras med stora skulder och har tjänat bra med pengar på rekordbörsen kan det vara en utmärkt tid att sälja aktier och betala av på lånen, enligt expert.

”För den som har konsumtionslån kan det absolut vara läge att sälja aktier och lösa bort de lånen”, säger Maria Landeborn, strateg och sparekonom på Danske Bank, till Svenska Dagbladet.

Samma sak gäller om du har bolån. För även om bolåneräntan är historiskt låg är den högre än räntan på bankerna sparkonton, konstaterar Landeborn.

Nu tror hon i likhet med en annan expert, Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, som också uttalar sig i SvD, att börsen har potential att stiga mer.

”Lätt att bli för girig”

Men om behovet finns av att frigöra pengar kan det vara tillfälle att ta hem vinsten efter börsens extrema uppgång sedan mars i fjol. Sett till de senaste tolv månaderna är Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index upp med omkring 50 procent, framgår det i artikeln.

”Jag måste ha en strategi för när jag är nöjd med en uppgång och när jag kan börja ta hem vinsterna. Det är lätt att bli för girig och inte sälja i tid”, säger Shoka Åhrman i tidningen.

Hon betonar samtidigt alltså att hon tror på fortsatt börsfest, och för den som har en långsiktig strategi med sitt aktiesparande är vinsthemtagningar förstås inte aktuellt även om kurserna rusat.

Sälja? Både ja och nej

Maria Landeborn är av samma åsikt:

”Det har varit väldigt lätt att tjäna pengar på börsen och det senaste året har varit exceptionellt. Men jag är ändå fortsatt positiv till börsen och den kan mycket väl stiga mer”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Proffsen menar också att det kanske kan vara tid att sälja av en del av portföljen och/eller stuva om den beroende på utvecklingen i portföljen, och om oro finns för hur börsen ska gå framöver. Pandemin är exempelvis inte över, fortfarande är antalet smittade och döda på rekordnivåer i vissa länder.

Så på frågan om det är dags att avyttra sina aktier blir svaret både ja och nej med avstamp i hur din privatekonomiska situation ser ut, enligt bedömarna, konstaterar SvD.

Läs även: Svajig sommar hotar världens bästa börs [DagensPS.se] »