Stockholmsbörsen mosar all börskonkurrens globalt med en uppgång på 18 procent hittills i år. Men nu varnar experterna för bakslag.

I sommar kan det bli skakigt på börsen, enligt tre proffs som därför varnar småsparare.

”Det kan absolut vara upplagt för besvikelse”, säger Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske Bank Sverige, till Dagens Nyheter som konstaterar att det varit rusch till börsen under yran.

Tusentals nya sparare har anslutit sig till börsfesten och förväntan uppges vara stor.

”Det är inte ovanligt att vi ser en ökad oro när rapportsäsongen kommit igång. Ser man dessutom till sommarperioden så brukar maj och juni traditionellt vara svaga börsmånader, där det slår fram och tillbaka. Så det finns anledning att tro att historien upprepar sig även i år. Inom den närmsta framtiden blir det nog mer slagigt för småsparare”, säger Jonas Olavi, allokeringschef och förvaltare på fondförvaltaren Alpcot, till DN.

Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank, säger å sin sida till tidningen att en sättning behövs på börsen för att den ska kunna ta ny fart framöver.

Råden från experterna varierar om deras scenario slår in, att börsen faller i sommar. Sprid riskerna, frigör om möjligt pengar som kan komma till användning när börsen vänder uppåt igen, tänk långsiktigt!

ANNONS
ANNONS

Läs mer på DN.se.

Läs även: Stockholmsbörsen inte störst – men bäst [DagensPS.se] »