Tesla brottas fortsatt med ökade kostnader och släpar som ett resultat efter i leveranserna.

ANNONS

På söndagen medgav elbilsjätten Tesla lägre än förväntade leveranser under det tredje kvartalet, skriver Reuters.

Sena leveranser

Det är de logistiska utmaningarna som den höga inflationen och problem med leveranskedjorna som slänger grus i maskineriet.

”Det hänger ett mörkt moln över bilsektorn. Och Tesla är inte immun”, säger Dan Ives, analytiker på Wedbush Securities och påpekar att lågkonjunkturen drar med sig bilindustrin eftersom det skapas en lägre efterfråga av bilar.

Nya elbilar kanske inte heller kommer vara det första människor köper i det nya ekonomiska klimatet menar marknadsanalytikern Ed Moya.

”Folk kommer förmodligen vara lite tveksamma och ha mindre bråttom att köpa något nytt.”

Tesla å sin sida gick ut med ett meddelande på söndagen att ”när våra produktionsvolymer fortsätter att växa, blir det allt mer utmanande att säkra fordonskapacitet till en rimlig kostnad under dessa logistikveckor som är som högst”, skriver CNN.

Levererade mindre än förväntat

Trots motgångarna levererade Tesla 343 830 elfordon under det tredje kvartalet, vilket dock var mindre än de 359 162 fordon som analytikerna i genomsnitt hade förväntat sig, enligt Refinitiv. Biljätten uppger att problemet med leveranskedjorna fortsätter vara ett stort problem i att hinna få ut elbilar till kunderna, skriver Fortune. 

Som tidigare så bad Tesla åter igen sina anställda om hjälp att leverera ”en mycket stor volym av fordon till ivrigt väntande kunder under de sista dagarna av Q3” i Kalifornien, enligt ett e-postmeddelande som Reuters tog del av.

Samtidigt har jätten satt ett ambitiöst mål för det fjärde kvartalet där bolaget vill leverera 495 000 Model Y och Model 3.

ANNONS
ANNONS

Elon Musk har tidigare sagt att den globala lågkonjunkturen kan få negativa effekter på elbilsmarknaden men att det handlar om produktionsproblem snarare än om brist på efterfrågan.

Teslas största marknader är fortfarande i USA och Kina och Model 3 leder försäljningsstatistiken enligt Fortune. 

Läs även: Tesla Bot Optimus visades äntligen upp – en besvikelse [Dagens PS]