Dagens PS

Tesla: Advokater kräver 7 miljarder dollar i ersättning

Bilden föreställer Elon Musk. En grupp advokater kräver Tesla på 7 miljarder dollar i ersättning för att ha stoppat en utbetalning till Elon Musk på 56 miljarder dollar.
Advokater vill ha 7 miljarder dollar från Tesla för att ha stoppat en ersättning till Elon Musk på 56 miljarder dollar. (Bild: Jordan Strauss/TT)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 08 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

Advokater vill ha sju miljarder dollar för att ha hindrat Tesla från att betala 56 miljarder dollar till Elon Musk. Nu försöker alla påverka domaren som ska fatta beslutet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bråket om Elon Musks ersättning, som vi skrivit om tidigare, blir allt mer komplicerat. En grupp advokater kräver ersättning i form av 29 miljoner aktier, som Reuter rapporterar.

Men det är många fler turer än så. Häng med när vi går igenom dem.

Musk rekord-option

Det började redan 2018 med att Elon Musk skulle få en utlovad ersättning för sitt arbete som Teslas vd. I tio års tid hade han uppfyllt alla de krav som fanns på honom.

För det röstade styrelsen igenom en belöning på 56 miljarder dollar. Barrons gör en återblick här.

En aktieägare. Richard Tornetta, stolt ägare av nio Tesla-aktier, tyckte detta var alldeles för mycket pengar och tog hjälp av advokater för att ogiltigförklara ersättningen till Musk.

I januari i år förklarade en domare i Delaware att Teslas styrelse gjort fel. Det tog henne ett år och 200 sidor text att förklara sitt beslut. Kontentan var att det fanns flera intressekonflikter i styrelsen, som gjorde att de inte kunde fatta ett objektivt beslut, berättar Bloomberg.

ANNONS

Senaste nytt

Sparat pengar åt Tesla

ANNONS

Domaren rev alltså upp beslutet. Därmed hade Tornetta vunnit, så Tesla fick stå för rättegångskostnader.

Advokatbyråerna som varit inblandade tycker att rimlig ersättning för dem är 29 miljoner aktier i Tesla, till ett värde just nu av runt 7 miljarder dollar.

De menar att de sparat in 56 miljarder dollar till bilföretaget. Tesla tycker att en ersättning på 13 miljoner dollar är rimligare.

En dom i fallet ska komma i dagarna. I mellantiden ägde en ny omröstning rum bland Teslas aktieägare. Resultatet blev ett tydligt ja. Nu försöker företaget övertyga domaren om att advokaternas krav ska avfärdas. Sista ordet är alltså inte sagt.

Läs också:

Blankning av Tesla står hedgefonderna dyrt. Dagens PS

Elon Musk till Bill Gates: Du blir utplånad. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS