De stigande räntorna leder till rotation på börsen. Strategerna tipsar om heta aktier att köpa nu.

ANNONS

Långräntorna fortsätter att stiga och ränteuppgången har lett till att Stockholmsbörsen gått ner – på tisdagen med 2,4 procent. Sedan toppen i början av augusti är börsen ned med över sju procent.

Enligt Niklas Wellfelt, strateg på Ålandsbanken, är det bolagen som har högt uppskruvade värderingar som drabbas hårdast.

”Värdet av framtida vinster minskar i takt med att räntan för att diskontera dem stiger. Då slår det hårt mot värde­ringen”, säger han till Di.

Pressas av stigande räntor

Många småsparare har dragits till teknikaktier som tillhör kategorin av högvärde­rade tillväxtbolag som pres­sas av stigande räntor, enligt Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

Men drabbas inte av panik menar hon: ”har man ett bolag man gillar och där man tror på caset, så tycker jag inte att man ska sälja för att räntan stuckit och att det förändrar värderingsbilden. Däremot kan det vara bra att bredda portföljen, om man har en portfölj som är koncentrerad till några få teknikaktier”.

Båda strategerna lyfter fram bankerna som vinnare när räntorna går upp, med särklit fokus på SEB och Nordea, där just SEB ”har en bra ledning och en tydlig vision för banken”.

Köpvärd SKF

Niklas Wellfelt lyfter även fram cykliska verkstadsbolag med låga värderingar som erbjuder heta aktier. SKF:s aktie är särkilt köpvärd menar han.

ANNONS
ANNONS

”Vi tycker att värderingen är attraktiv. SKF har en expo­nering mot fordonsindustrin, som stått i epicentrum gäl­lande komponentbristen. Men det tycker vi mer än väl avspeglas i dagens värdering”, säger han och klargör:

”Samtidigt bedömer vi att SKF kommer att ha en högre lön­samhet framåt än vad bolaget haft historiskt.”

Läs även: Nordea ser ljust på framtiden och tror på ökad vinst [Dagens PS]