Nordea har uppdaterat sin marknadsanalys för augusti och banken tycker att det ser ljust ut med goda förutsättningar för positiv vinstutveckling.

ANNONS

Nordeas uppdaterade marknadsanalys för augusti har publicerats under rubriken ”Hett, men inte för hett”. Johan H. Larsson, chefsstrateg på Nordea, menar att det är den kraftiga konsumtionsåterhämtningen som ligger bakom den globala tillväxten och tycker att det fortfarande ser ljust ut för hösten. Han anser att marknadens vinstestimat under det andra kvartalet i år var alldeles för försiktiga.

”Vi tycker att det fortfarande ser ljust ut, med fortsatt stark makroutveckling och med goda förutsättningar för ytterligare positiv vinstutveckling. Vad gäller centralbankerna så anser vi inte att de varit för försiktiga. Tvärtom, penningpolitiken har varit väldigt stöttande och väldigt ’duvaktig’, och även om till exempel Fed nu kommer börja dra ned på stödköpen så kommer de fortsatt vara ’stöttande’. Vi tror inte att det kommer som en överraskning med minskade stödköp, utan anser att marknaden nu bör ha diskonterat in detta”, säger han till Privata affärer.

Europa går bäst

Bland regionerna ligger Europa bäst till, Kina stramar dock åt och tappar fart. vilket generellt påverkar utvecklingen  på tillväxtmarknaderna. Nordea anser att cykliska sektorer kommer gå bra under hösten på grund av de förbättrade ekonomiska utsikterna, däremot underviktas sjukvård och dagligvaror eftersom de sektorerna är defensiva och räntekänsliga.

Den globala tillväxten har ökat av ökad konsumtion, inte bara privatkonsumtion, i Nordeas marknadssyn väntas även många företag öka sina investeringar. Investerares största oro är att hög inflation ska leda till stramare penningpolitik.

Blir ingen krasch

Tillväxten är god och det kommer inte bli någon krasch även om den avtar, börsen går starkt och bolagsrapporteringen har överraskat positivt. Det har dock kommit som en överraskning att räntorna har sänkts kraftigt.

”Det såg vi inte komma. Det stora frågetecknet just nu är att räntemarknaden och aktiemarknaden sänder två helt olika budskap. Aktiemarknaden är väldigt positiv, och optimismen är stark. Men att långräntorna faller indikerar sämre tillväxtklimat, och att vi går in i en annan fas”, säger Johan H. Larsson till Privat affärer.

Han tillägger att räntemarknaden traditionellt sett brukar ha rätt och att det därför kan vara värt att hålla koll på den, och konstaterar att det finns väldigt mycket likviditet i marknaden som måste ta vägen någonstans, något som syns i de stora inflödena till fonder och aktier under årets första sex månader.

ANNONS
ANNONS

Nollränta kan öka förvärvshysterin

Johan H. Larsson tror att det nuvarande nollränteklimatet riskerar att öka på förvärvshysterin. Han menar att för att aktiemarknaden ska korrigeras ordentligt behövs det att någon form av trigger dyker upp, men anser att det är svårt att avgöra vad det blir.

”Efter den oväntade kraftiga räntenedgången under sommaren, med till exempel fallande realränta, ser aktier fortsatt väldigt attraktiva ut. Med fallande ränta så verkar även den redan befintliga förvärvs- och utköpscirkusen få ny fart. Trenden är urstark, varje gång börsen faller någon procent, ser investerarna det som ett köpläge, säger Johan H. Larsson till Privata affärer.

Läs mer: Extremt låg ränta på bolån i juli [Dagens PS]