Svenska SSAB hamnar i toppen när Morgan Stanley väljer bland de bästa europeiska aktierna att satsa på just nu. Den gröna sektorn är en av fyra vinnare, menar investmentbanken. 

ANNONS

Cykliska aktier ligger särskilt bra till när Morgan Stanley tipsar om möjligheter på den europeisk marknaden. Särskilt tipsar investmentbanken om medelstora företag, bolag som omstruktuerar, gröna sektorer och återhämtningsmarknader efter corona.

Morgan Stanley har valt ut aktier på den europeiska marknaden som banken menar att investerare inte kan bortse ifrån. Elva av dem har en uppsida på 40 procent, skriver CNBC.

“Vi förväntar oss att cykliska aktier kommer att slå börsens genomsnitt mot bakgrund av stigande värdepappersräntor och stark ekonomisk tillväxt 2022″,skriver banken i ett pressmeddelande.

Cykliska aktier

Bland de utvalda cykliska aktierna har Morgan Stanley valt ut företag som säljer byggnadsmaterial, däribland Holcim och Heidelberg Cement. Man menar att båda kommer att gynnas av att byggandet i världen kommer igång igen. Man räknar med en uppsida på 63 procent för Holcim och 47 procent för Heidelberg Cement under de närmsta 12-18 månaderna.

Gröna aktier

EU-kommissionen fokuserar på hållbarhet och på att mota tillbaka världens klimatförändringar. Morgan Stanley noterar målet på klimatneutralitet 2050 kommer att innebära politiska satsningar på gröna sektorer. ”Som ett resultat av den här gröna agendan kan investerare fokusera på aktier som har exponering mot relaterade sektorer. De kommer sannolikt att fortsätta stiga hela decenniet”, skriver analytikerna.

Här kommer svenska SSAB upp i toppen, på grund av satsningen på fossilfrfitt stål. Morgan Stanley menar att utdelningen till aktieägarna kommer att bli betydande. Man tipsar också om tågbolaget Alstom, som genom sina satsningar på vätgas rör sig mot grön mobilitet. En annan favorit är Siemens Energy på grund av investeringar i och kunskap om vätgas. Stanley Morgan tror på 86 procents uppsida för Alstom, 66 procent för Siemens och 60 procent för SSAB.

Nedskärningsföretag

Morgan Stanley noterar att några bolag just nu har valt att omstrukturera och minska sina kostnader särskilt mycket. Banken menar att denna sorts självhjälp snart kommer at göra bolagen mer lönsamma. Man tipsar om ArcelorMittal (som har 48 procents potentiell uppsida). Av samma anledning väljer de energibolaget Engie, men en möjlig uppsida på 46 procent.

Medelstora firmor

Pubkedjorna Mitchells och Butlers får tummen upp, liksom mjukvaran TeamViewer. Pubkedjorna kommer att gynnas av släppta restriktioner och är lagom stora, vilket ger en uppsida på 43 procent. TeamViewer exponera mot marknaden för hemmajobbande och kommer att ”växa till ett rimligt pris”, med en potentiell uppsida på 76 procent.

ANNONS
ANNONS

Belgiska mobilnätverket Telenet Group Holding kan gå upp med så mycket som 43 procent på grund av en bra grund att stå på i kombination med ett bra pris.

Aktier efter coronapandemin

Mång av Europas ekonomier öppnas upp igen efter pandemin. Här väljer banken ut Associated British Foods, som äger modemärket Primark. Banken räknar med 54 procents uppsida, och tror kommer att gå bra efter att restriktionerna för butikshandeln har släppt i Storbritannien.

Läs också:

Investerare hoppas på ”wild cards” på börsen
Aktier i elbilar – experternas bästa tips