Det snabbväxande medicinteknikbolaget Xvivo Perfusion har bromsats av coronapandemin, men marknaden har börjat vända. Det uppger nye vd:n Dag Andersson som köpte aktier i bolaget för 2,9 miljoner kronor strax innan han tillträdde.

ANNONS

Förvärvsjakt ingår i hans plan för att göra Xvivo långt större och samtidigt lyfta lönsamheten. Det framgår av en intervju i torsdagens utgåva av Dagens Industri.

Xvivos börsvärde har passerat 4 miljarder kronor. Bolaget har 60 anställda, vilket innebär att börsvärdet motsvarar 65 miljoner kronor per anställd.

”Vi ger ingen prognos men bedömer absolut inte att det är något förlorat år. Från andra halvan av maj ser vi att marknaden börjar hämta sig”, säger Dag Andersson om effekterna av coronaviruset. Utvecklingen är beroende av hur olika länder hanterar situationen.

Coronaeffekten bedöms dock vara bara tillfällig på bolagets försäljning. Covid-19 bedöms snarast öka behovet av lungtransplantationer.

ANNONS
ANNONS

”Vi bedömer att behovet ökar. Det finns många relativt unga människor som har fått sina lungor så allvarligt skadade att transplantationer är den enda uthålliga lösningen”, säger Dag Andersson.