Tesla och Apple är de två techaktier som står allra högst i kurs hos svenska småsparare, och positionen mot tech kan vara klok, enligt Dagens PS egen expertis.

ANNONS

Techaktier är i ropet igen, berättade Dagens PS Investerardygnet nyligen och konstaterade med hänvisning till investmentbanken Bofa:s senaste mätning i juli att just techaktier återfått förtroendet bland de största investerarna.

För knappt ett år sedan såg det annorlunda ut, då dumpade världens största förvaltare techaktier, som annars varit favoritinvesteringen det senaste decenniet.

Nu visar statistik från nätmäklaren Nordnet att Tesla och Apple är de mest populära techaktierna bland svenska småsparare, dessa två amerikanska jättar är de mest köpta aktierna bland Nordnets kunder under senaste halvåret, berättar Privata Affärer där Nordnets sparekonom Frida Bratt uttalar sig:

Släpper inte taget om Tesla

”Spararna har under andra kvartalet satsat just på de bolag som kommit igen starkt på börsen i år, så som Microsoft och Facebook. Man fortsätter visserligen att köpa Apple och Tesla, särskilt om Tesla släpper spararna inte taget så lätt”, säger Bratt och förklarar att marknaden räknar med ökad lönsamhet och vinst från Tesla.

”Tesla, som rapporterar den 26 juli, har redan meddelat att produktion och leveranser återigen slog rekord under andra kvartalet. Men Teslas aktie har släpat efter under våren, vilket har sina orsaker. Det handlar om en mycket högt värderad tillväxtaktie, och sådana har drabbats betänkligt av inflationsoron. Men Teslas innehav av bitcoin ses också som en riskfaktor, liksom den ständigt pågående diskussionen om att konkurrensen kommer att hårdna”, fortsätter Frida Bratt i PA-artikeln.

Även på Apple, som är upp 7 procent i år och 9 procent senaste månaden, är förväntningarna höga inför rapportsläppet.

Netflix, en annan techgigant, kom in med en rapportbesvikelse i tisdags.

ANNONS
ANNONS

Resultat per aktie var 2:97 dollar för det andra kvartalet 2021. Analytikernas förväntningar var ett resultat på 3:16 dollar per aktie, enligt S&P Global Market Intelligence.

Läs mer om techbolagen och hur Nordnets kunder stuvar sina aktieportföljer på Privata Affärer.