För knappt ett år sedan började världens stora förvaltare dumpa teknologiaktier. Det var ungefär samtidigt som den tioåriga räntan i USA började stiga, vilket var första tecknet på högre inflation.

ANNONS

Investerarna bytte helt preferenser. Ut åkte även fastigheter och hälsovård. In kom förlorarbranscher som banker och råvaror och investeringar i tillväxtländerna.

Ut från banker

Men nu är det dags för ett nytt lappkast. I takt med att den tioåriga USA-räntan åter har börjat falla har investerarna bytt fot igen. Enligt investmentbanken BofA:s senaste mätning (juli) av vad världens största investerare köper och säljer så ser det ut som det är techaktier som gäller igen. Precis som det gjort de senaste decennierna.

Nu köps det återigen fastigheter (REITs), teknologiaktier och hälsovårdsbolag samtidigt som positionerna minskas i banker, tillväxtländer m.m.

Techaktier
Källa: Bank of America

Vad saker och ting värderas till verkar vara sekundärt. Det är de stora makroekonomiska penseldragen som styr. En tro om övergående inflation och lägre ränta gynnar bland annat teknologiaktier men missgynnar banker.

Att investmentbanken Morgan Stanley noterar (se diagram nedan) att techaktier värderas högre än innan dot.com bubblan sprack vid millenniumskiftet tycks inte spela någon roll.

Techaktier
Källa: Bloomberg

Nu prissätter marknaden varje försäljningskrona i sektorn till rekordhöga 7,5 gånger. När techbubblan briserade år 2000 var värderingen av varje försäljningskrona under 7 gånger.

Frågan är emellertid hur länge kärleken till techaktier kommer att bestå. Förra veckans inflationssiffra i såväl USA som Storbritannien signalerade att inflationen kanske inte är tillfällig. USA-räntan gick upp.

Det ska bli mycket intressant att se hur BofA:s mätning (fund managers survey) ser ut för augusti.

ANNONS
ANNONS

Relaterade artiklar:

Börseuforin, en kärlek som skrämmer. Dagens PS

Raset i tech – har du koll på varför? Dagens PS