Dagens PS

Sju stora amerikanska techbolag ökar farligt mycket

Handlare på New York-börsen. Sju stora techbolag har ökat så kraftigt att deras aktier nu är en överdimensionerad del av det amerikanska jämförlseindexet S&P 500
Handlare på New York-börsen. Sju stora techbolag har ökat så kraftigt att deras aktier nu är en överdimensionerad del av det amerikanska jämförlseindexet S&P 500. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 juni 2023Publicerad: 21 juni 2023

Aktier i stora techbolag som tillhör den gyllene gruppen “The trillion dollar club” börjar bli så dyra att det är bättre att undvika dem och satsa pengarna på annat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fem amerikanska techbolags aktier är värda över en biljon dollar, över 10 biljoner kronor, och två bolag som nyligen lämnat den gyllene gruppen blir, jämfört med övriga marknaden, allt dyrare, det skriver Shawn Tully i Fortune.

Farligt överdimensionerad del av index

De här sju aktierna har kommit att stå för en stor och farligt överdimensionerad del av S&P 500, menar Shawn Tully.

Under den senaste breda marknadsuppgången, från mitten av maj till mitten av juni, ökade dessa aktier åter mycket snabbare än jämförlseindexet.

Det innebär att väldigt många investerare har allt mer av sin förmögenhet bunden i de här bolagens aktier.

ANNONS

Senaste nytt

Trillion Dollar Club plus

The trillion dollar clubs fem officiella medlemmar består av Apple, Microsoft, Google, Amazon och den nya medlemmen Nivida.

Två tidigare klubbmedlemmar, Tesla och Meta Platforms, följer fortfarande klubbens dynamik så Shawn Tully tar med dem i sin analys och kallar den utökade klubben för Trillion Dollar Club plus.

ANNONS

Aktierna fortsätter stiga

Historien har flera gånger visat att aktier som i förhållande till marknaden är dyra så småningom kommer sjunka.

Trots det säljer inte folk och fonder av dessa aktier, i stället fortsätter aktierna att stiga, pådrivna om framtidshoppet artificiell intelligens, AI, mer än av bolagens förmåga att nå de höga vinstmål deras aktiekurser innebär.

För den som äger en indexfond eller ETF som följer S&P 500 har en större och större del av pengarna gått till de här sju, extremt dyra aktierna, skriver Shawn Tully.

Han menar att det kan bli ett besvärligt problem eftersom aktiekurserna för bolag som är beroende av att uppnå stor vinsttillväxt långt in i framtiden är oerhört känsliga för snabba ränteuppgångar.

Kan snabbt falla i pris

Aktierna i Trillion Dollar Club plus riskerar att falla i pris lika snabbt som och kraftfullt som de ökat i pris och en sådan vändning kan i stort sett radera de stora vinster S&P 500 gjort i år, skriver han.

Den 15 maj hade aktierna i det han kallar Trillion Dollar Club plus ett sammanlagt börsvärde på 9,45 biljoner dollar, cirka 101,7 biljoner kronor.

ANNONS

30 dagar senare hade deras sammanlagda värde ökat med 1,58 biljoner dollar, drygt 17 biljoner kronor, till totalsumman 11 biljoner dollar, cirka 118,4 biljoner kronor.

De sju aktiernas kurser ökade nästan två och en halv gånger så snabbt som S&P 500:s totala ökning på 7 procent under de 30 dagarna.

Hittills i år har dessa aktier tillsammans ökat med 53 procent och eras andel av indexets totala värde ökade från 26 till 28 procent, det skriver Shawn Tully i Fortune.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Förvaltaren: Satsningar på tech är kortsiktiga

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS