Oljebolaget Shell gasar på med en rejäl vinst och passar samtidigt på att rekordhöja utdelningarna för det sista kvartalet.

ANNONS

Det går som bekant bra för oljebolagen och Shell är inget undantag. Bolaget redovisar en rejäl vinst för det tredje kvartalet på 9,45 miljarder dollar, berättar CNBC.

Rejäla utdelningar framöver

Samtidigt inför Shell ett återköpsprogram av aktier och för aktieägarna kommer ännu mer goda nyheter eftersom utdelningarna kommer höjas med 15 procent under sista kvartalet – som sedan betalas ut i mars nästa år. Återköpsprogrammet kommer dessutom resultera i ytterligare fyra miljarder dollar i utdelningar.

Shells vd Ben van Beurden behöver intre oroa sig över energikrisen i Europa, han har istället alla anledningar att vara nöjd och kallar bolagets resultat ”robust” i en övrigt minst sagt volatil energimarknad. Aktien fortsätter på sin resa uppåt och klättrade med fyra procent på torsdagen.

Även oljebolagen har börjat se sig om efter en ny fossilfri framtid, även om den potentialen kanske inte lyser som starkast just nu, och Shell har hittills i år satsat omkring 14 procent av sina kapitalinvesteringar på hållbara källor, där dock även den fossila källan naturgas ingår i energimixen.

Får stark kritik

Shell har fått hård kritik för att inte ta tillräckligt med ansvar i frågan, bland annat från klimatgruppen Follow This.

”Du kan inte hävda att du ställer om när mindre än 14 procent av dina investeringar går till hållbara energibolag och minst 86 procent av dina investeringar är bundna till gamla fossila bolag”, uppgav Follow This-grundaren Mark van Baal.

Han menar att Shell inte tar tillfället i akt och därmed halkar efter i miljöarbetet.

ANNONS
ANNONS

”Vi ser fortfarande inte att Shell använder möjligheten som kommer en gång i livet att investera i diversifiering som säkerställer företagets långsiktiga framtid.”

Läs även: 10 vinnare i börsraset – oljebolag dominerar [Dagens PS]

Läs även: Oljebolagens aktier dominerar när resten av börsen rasar [Dagens PS]