SEB spår en BNP-tillväxt i Sverige på ungefär 3 procent i år och 2,7 procent nästa år, framgår det i bankens senaste nordic outlook.

ANNONS

Utmaningarna har ökat för återhämtningen i världsekonomin med den amerikanska centralbankens förestående räntehöjningar, inflationen, den snabba smittspridningen och det spända säkerhetspolitiska läget mellan Ryssland och USA, Nato och Europa.

De geopolitiska riskerna har ökat i Norden, men även i Baltikum och Tyskland, konstaterar SEB.

Håll dig ajour med vad som händer i ekonomin –
få våra kostnadsfria nyhetsbrev direkt i mejlen

Vid sidan av det fortsätter svensk ekonomi att växa med stöd av stora hushållsbuffertar och ett uppdämt konsumtionsbehov, enligt SEB.

SEB tror på tillväxt i svensk BNP

”Tillväxtprognoserna förblir därmed relativt stabila. Svensk ekonomi växer med ungefär 3 procent både i år och nästa år och Riksbanken höjer reporäntan två gånger under andra halvan av 2023”, skriver banken.

ANNONS
ANNONS

I pandemin börjar SEB se ljuset i tunneln när den pågående vågen väl är förbi.

”Prognosen baseras på antagandet att effekterna på ekonomin lättar inom en snar framtid och att nya betydande störningar kan undvikas i Europa och Nordamerika”, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson i pressmeddelandet.

SEB: Inflationen faller i slutet av 2022

Även om svensk ekonomi i likhet med den globala ekonomin tappar kraft de närmaste kvartalen är förväntan att det snart tar fart igen när de globala produktionsstörningarna lättar och energipriserna faller tillbaka.

Konsumtionen ökar trots inflationsmotvind och arbetsmarknaden blir hetare. Bostadspriserna fortsätter stiga men i en lugnare takt än tidigare i en osäkrare räntemiljö, enligt prognosen.

Inflationen (KPIF) väntas ligga kvar över 4 procent under första halvåret för att sedan falla tillbaka under senare delen av 2022, heter det vidare.

ANNONS
ANNONS

Det som kan ställa till det är en rysk invasion av Ukraina med ”nästan oöverskådliga konsekvenser för energipriserna”, bedömer säger SEB:s prognoschef Håkan Frisén.

Läs mer: Minister: Centralbanker i väst ”sover vid ratten” om inflation [Dagens PS]

Läs även: Analys: Överdriven oro – inflationen kommer ned [Dagens PS]