SAS vd berättar i en ny intervju att flygbolaget ”kämpar för att överleva” – SAS aktie rasar på Stockholmsbörsen.

ANNONS

I intervjun med danska Finans förklarar SAS vd Anko van der Werff att det behövs radikala grepp för att SAS ska ha en framtid i den allt tuffare konkurrensen i flygindustrin.

”SAS kämpar för att överleva”, deklarerar SAS-vd:n och slår fast att saker och ting måste göras annorlunda framöver om bolaget ska fortsätta existera.

Pandemin har slagit obarmhärtigt hårt mot flygbranschen och SAS har tappat extremt många passagerare och åtskilliga miljarder.

Om SAS ska ha en framtid och bli mer kostnadseffektivt, enligt holländaren Anko van der Werff, krävs det vilja från alla inblandade parter. Inte minst från facket, menar han.

”Cocktail av problem”

Som det är nu brottas flygbolaget med en ”cocktail av problem”, säger Anko van der Werff till den danska tidningen Finans, där det även framgår att SAS kallat de större fackförbunden till förhandlingar som ska säkra större flexibilitet, effektiviseringar och lägre omkostnader.

”Det kräver förståelse och vilja från alla och förhandlingarna har ett mål: SAS ska vara konkurrenskraftigt så att vi kan överleva, växa och därmed skapa jobb. Jag vill göra detta tillsammans med fackföreningarna, men det krävs två för att dansa tango”.

Under pandemin blev 560 SAS-piloter uppsagda. Kritiken har haglat över hur flygbolaget hanterat återanställningarna med anklagelser om att man runda återanställningsrätten genom att skapa två separata flygbolag med egna flygplan och nyanställd personal, vilket fått fackrepresentanter i både Dansk Pilotförening och Svensk Pilotförening att gå i taket.

ANNONS
ANNONS

På Stockholmsbörsen rasar SAS aktie med 9,5 procent i måndagshandeln till 1,64 kronor efter intervjun med flygbolagets vd Anko van der Werff.

Läs även: SAS personal rasar: ”Det är en krigsförklaring” [Dagens PS]