Förmögenheterna hos den rödgröna regeringens ministrar växer genom den heta börsen. Men de föredrar fonder framför aktier.

ANNONS

Di har har kartlagt statsrådens portföljer som visar att ingen äger aktier utan istället föredrar fonder.

Anna Hallberg leder

Det är utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) som leder ligan i regeringen med det största totala fondinnehavet på drygt 22 miljoner kronor. Det är en kraftig ökning mot förra året då hennes fondinnehav uppgick till 5,6 Mkr.

Den största investeringen på 3,3 Mkr gjorde Anna Hallberg i SEB:s fond Hållbar Sverige Indexnära – som har vuxit med drygt 31 procent hittills i år.

Tvåan på listan är EU-minister Hans Dahlgren (S) med med sina drygt 4,4 Mkr i fonder. Hans största investering är Handelsbankens USA- fond mix, som i år har stigit med hittills 27 procent.

Statsministern på tredje plats

Stefan Löfven (S) plockar hem tredjeplatsen med totalt 2,1 Mkr.

Statsministern har enbart fonder som förvaltas av Swedbank med omkring  740 000 kronor i fonden Swedbank Robur bas 50, som växte med 10 procent under 2021. Stefan Löfven har även 689 000 kronor i Swedbank Robur Allemansfond komplett som har sett en ökning på nästan 20 procent i år.

Även justitieminister Morgan Johansson (S) har sina fonder i Swedbank – med ett totalt innehav på drygt 1 miljon kronor. Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) har bland annat hållbarhetsfonder hos Skandia och Handelsbanken.

ANNONS
ANNONS

Finansminister Magdalena Andersson (S), näringsminister Ibrahim Baylan (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) har inga fonder alls och efter att Di avslöjade att gröna ministrar har haft innehav i fonder med fossila källor så har MP-ministrarna gjort sig av med fonderna.

Läs mer: Miljarder investeras i klimatinnovationer