När aktierna rusar i Arjo och Getinge, vilket de gjort, får miljardären Carl Bennet öppna plånboken. Här är bakgrunden.

ANNONS

Ett program med syntetiska optioner gör att ledningen för Arjo och Getinge får kontant betalning när den underliggande aktien presterar.

Det har Arjos och Getinges aktier gjort, vilket gör att ägarbolaget med Carl Bennet får stå för notan, skriver Di och förklarar att Bennets ägarbolag nyss betalat ut drygt 750 miljoner kronor till Arjos ledning och att Getinges ledning troligen får ett liknande belopp i vår.

Båda aktierna har avancerat med omkring 40 procent på börsen bara sedan slutet av april och just nu värderas programmet för de som investerat i det till 1,65 miljarder kronor, framgår det.

Bennet: ”Blev mer än förväntat”

Dock löste alltså ledningen i Arjo in sina optioner i slutet av oktober och kunde då casha hem 756 miljoner kronor från Bennets ägarbolag, berättar Di.

”Det blev mer än förväntat, samtidigt var det här en utveckling som vi inte kunde förutspå. Det har ju skett en uppvärdering och varit en bra resultatutveckling för bolaget. Det här har varit en kommersiell transaktion som skapat värden för bägge parter”, säger Bennet till tidningen och tillägger att ingen kunde räkna med det här utfallet.

ANNONS
ANNONS

Han är emellertid positivt överraskad, säger han, och betonar att det syntetiska optionsprogrammet som drog i gång i december 2017 även innebär ett risktagande.

Läs även: Så förvandlade Bennet 500 miljoner till 62 miljarder [Dagens PS]