Så mycket rikare blir Stefan Persson med familj om stämman godkänner utdelningsförslaget.

Enligt SvD Näringsliv kan 16 miljarder komma att delas ut till den svenska klädjättens aktieägare i år om stämman i dag, tisdag, klubbar det utdelningsförslag som styrelsen presenterat.

För klädimperiets huvudägare Stefan Persson med familj innebär det över 7,6 miljarder kronor i utdelning, pengar som enligt tidningen pytsas ut nu i maj och i november. I första svängen handlar det om 3,8 miljarder kronor och sedan ytterligare 3,8 miljarder kronor i höst.

H&M:s styrelse har föreslagit en utdelning på 9,75 kronor per aktie, uppdelat på två utdelningstillfällen.

Stefan Persson, den i särklass största aktieägaren i H&M, har sedan 2017 fram till den 11 februari i år, enligt SvD-artikeln, köpt nästan 150 miljoner aktier i H&M via sitt investmentbolag Ramsbury Invest.

ANNONS
ANNONS

Tidningen, som hänvisar till statistik från ägardatabasen Holdings, uppger att Stefan Persson med familj i dag har 47,47 procent av kapitalet och 74,47 procent av rösterna i H&M.

”Totalt sitter han på 194 miljoner A-aktier och 591 miljoner B-aktier”, framgår det.

H&M har tidigare fått kritik för saftiga utdelningar trots klena resultat. Men efter en långvarig kräftgång har aktien i år vänt upp rejält; kursen har stigit med över 30 procent på börsen och många av de kritiska rösterna har tystnat.