Ny memeaktie hetare än Gamestop – upp 1 583 procent

Uppdaterad: 31 aug. 2021Publicerad: 31 aug. 2021
memeaktie
Amatörhandlarna på Reddit har gjort det igen – och skapat en ny memeaktie i support.com. (Foto: TT)

Småspararna på Reddit har en ny favorit. Augustis hetaste memeaktie är Support.com – som är upp 200 procent den senaste månaden och 1 583 procent i år.

ANNONS
ANNONS

Det var i januari i år som aktieentusiaster på Redditforumet wallstreetbets drev upp aktien hos Gamestop tusentals procent.  Den gamla kedjan av dator- och tv-spelsbutiker hade dömts ut av hedgefonder som blankat aktien, det vill säga satsat på att den skulle gå dåligt. Rallyt har dämpats något, men aktien är fortfarande upp 1 041 procent i år.

Striden mellan amatörhandlare på Reddit och hedgefonderna skapade en ny dynamik på aktiemarknaden som också drog med andra aktier. Under våren har biografkedjan AMC Entertainment gått om Gamestop som den mest populära memeaktien, och har stigit med 2 017 procent räknat på årsbasis.

Inga analytiker bevakar utmanaren

Men den senaste tiden har en ny utmanare gått om Gamestop och utmanar AMC om förstaplatsen som årets hetaste memeaktie, skriver Investor’s Business Daily.

Support.com erbjuder tekniksupport till anställda som jobbar hemifrån (“ja, det är dom som säger åt dig att starta om datorn”, skriver tidningen) och är knappast något storbolag. Inga analytiker bevakar bolaget enligt S&P Global Market Intelligence. Det finns inga valida intäkts- eller omsättningsestimat eller några riktkurser för bolaget. Företaget gjorde en förlust på 799 000 dollar senaste kvartalet med intäkter på 8 miljoner dollar.

Blankarattack igen

Men trots det har aktien alltså gått i taket, med en uppgång på 40 procent under måndagen, 200 procent i augusti och 1 583 procent i år. 10 000 investerade kronor i support.com den första januari skulle nu vara värda 166 045 kronor.

Anledningen är densamma som under Gamestop-manin i januari – en så kallad blankarattack. Mer än 25 procent av aktierna i Support.com innehas av blankare, och andra investerare såg ett läge att driva upp kursen och tjäna en hacka när blankarna tvingas att köpa tillbaka aktierna till ett högre pris för att undvika enorma förluster.

Läs mer: Gamestop förklarat – så funkar ”memeaktier”

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.