Renodlade elbilstillverkare var glödheta på börsen i fjol med aktier som rusade. Men 2021 ser istället ut att bli året då de klassiska biljättarna tar revansch.

ANNONS

Inledningen av 2021 ser bra ut för biltillverkare som Volks­wagen, Ford och GM, som samtliga utklas­sat börsen.

Deras ökade satsningar på elektrifiering ligger bakom framgången.

”De som trott att det gamla gardet är någon form av dino­saurier – de har missuppfat­tat vad som sker i bolagen”, säger Stefan Cederberg, aktiestra­teg på SEB, till Di.

Många elbilar inom kort

Flera av de största traditionella biltillverkarna planerar enligt Hampus Engellau, fordons­analytiker på Handelsbanken, att ha mellan 10–20 batteridrivna modeller på marknaden om 4 år.

”Den globala bilmarkna­den bottnade ur förra året efter att ha varit inne i en låg­konjunktur sedan 2018. Nu ser det ut som marknaden har vänt och vi ser en ganska bra tillväxt de kommande åren”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Såg köpläge

Många småsparare har under fjolåret investerat i uppstickarna på elbilsmarknaden, där många såg köpläge under kursnedgångarna.

”Många småsparare som ägt Tesla har tjänat väldigt mycket pengar på det, och när man ser korrigeringar i aktien så kommer man ihåg de gamla toppnivåerna och investerar i hopp om att aktien ska handlas upp dit igen”, klargör Hampus Engellau.

Trots årets kursnedgång värderas Tesla fortsatt högre på börsen än de fem största biltillverkarna i världen tillsammans. Enligt Hampus Engellau är det andra saker som spelar in i Teslas fall.

”Tesla ses som ett teknologibolag, och en game-changer inom fler områden än bara bilindustrin.”

Läs mer: Seriöst? Volkswagen blir Voltswagen

ANNONS
ANNONS