Nu är det dags igen för Meta som har fått en rekordsumma i böter på motsvarande nästan 14 miljarder kronor av irländska dataskyddsmyndigheter. De nya böterna är sedan bolaget för över EU-användares data till USA, via Facebook. Meta tänker dock överklaga beslutet och böterna. 

ANNONS

Det är inte första gången Meta är ute på hal is när det gäller överträdelser kring läckta personuppgifter. De senaste åren har Meta dömts att betala miljardbelopp och nu är det dags igen.

Denna gång handlar det om 1,2 miljarder euro eller nästan 14 miljarder kronor som techbolaget ska betala till de irländska dataskyddsmyndigheterna för att att Meta, genom Facebook, för över EU-användares data till USA.

Detta måste nu stoppas med omedelbar verkan menar de irländska dataskyddsmyndigheterna, skriver CNBC.

Meta får det största bötesbeloppet någonsin

Beloppet är det största som någonsin har utfärdats för brott mot EU:s dataskyddsdirektiv. Den näst största summan i sammanhanget var för nätjätten Amazon som dömdes att betala 746 miljoner euro för två år sedan.

Överklagar beslutet

Meta håller dock inte med om anklagelserna och tänker överklaga beslutet och det skyhöga bötesbeloppet.

”Vi överklagar dessa beslut och kommer omedelbart att söka uppskov med domstolarna om att pausa  genomförandetidsfristerna, med tanke på den skada som dessa order skulle orsaka, inklusive för de miljontals människor som använder Facebook varje dag,” uppger talespersoner från Meta.

Samtidigt hoppas Meta på att ett nytt datasekretessavtal mellan USA och EU hinner upprättas innan den irländska tillsynsmyndighetens nya beslut hinner komma på plats, ”eftersom våra tjänster då kan fortsätta som de gör idag utan några störningar eller påverkan på användarna”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Meta får 2,9 miljarder i böter efter läckta uppgifter [Dagens PS]

Läs även: Bill Gates: AI får oss att dumpa Google och Amazon [Dagens PS]