Maria Landeborn, sparekonom och seniorstrateg på Danske Bank Sverige, tror inte på en lika stark börs nästa år som i år. Så lyder hennes argument.

ANNONS

I veckobrevet på Nextconomy, som är nyhetsportalen för Danske Bank, skriver Maria Landeborn att svenska aktier inklusive utdelningar stigit med 33 procent hittills i år, vilket uppges vara ”mer än tre gånger en genomsnittlig årsavkastning”.

Hon jämför även med USA, som gått upp 25,5 procent och Europa, som står på plus med drygt 23 procent sedan årsskiftet medan Kina, enligt Landeborn, hamnar på jumboplats i börsligan och har backat 12,4 procent.

Stockholmsbörsen och Europa noterar som bekant nya börsrekord trots ökad smittspridning, skenande inflation och minskade stimulanser, men nu förtjänar riskerna på aktiemarknaden ”lite mer uppmärksamhet”, skriver Maria Landeborn i veckobrevet, som alltså inte tror på en lika stark börs 2022 som i år.

Varnar för lägre vinster och tillväxt

”Flödet av likviditet från centralbankerna in på marknaden kommer att bli väsentligt mindre under 2022 och vi väntar oss att Fed kommer att höja räntan kort efter att stödköpen är avslutade”, varnar hon.

Bedömningen är också, enligt Danske Banks sparekonom och seniorstrateg, att vinsterna och tillväxten i ekonomin globalt blir lägre nästa år.

Landeborn förklarar att Danske Bank behåller sin övervikt i aktier med tonvikten på amerikanska aktier, men att man även har en övervikt i aktier i Europa, som anses vara en mer cyklisk marknad.

”Sedan en tid tillbaka har vi en undervikt i tillväxtmarknadsaktier då vi sett en risk för att situationen i Kina ska fortsätta utgöra en motvind. Möjligen ligger det värsta snart bakom oss, och den kraftiga underavkastningen jämfört med andra aktiemarknader talar för att mycket negativt nu kan vara inprisat.”

Läs mer här.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Det händer på börsen idag 16 november [Dagens PS]

Läs mer: Enorm värdeökning – dags att vikta om portföljen! [Dagens PS]

Läs också: UBS: ”Stagflation sänker aktier med 40-50 procent” [Dagens PS]