Det är inte någon nyhet att USA:s stora teknologibolag intagit positionen som världens största företag i termer av börsvärde. Men att dominansen är så pass stor och att det skett så snabbt i ett historiskt perspektiv överraskar nog de flesta.

ANNONS

Av de åtta största företagen är numera sju amerikanska teknologibolag. Det enda undantaget är oljejätten Saudi Aramco (om inte kinesiska regeringen stökat till det för Alibaba så skulle den kinesiska teknologijätten varit med på listan). Det visar en färsk mätning av tidningen Financial Times.

Mer diversifierat

För 16 år sedan var situationen en helt annan. Då tronade konglomeratet General Electric på första platsen. Tre oljebolag var med på listan liksom en bank, varuhusdraken Wal-Mart och läkemedelsjätten Johnson&Johnson.

Men Microsoft var då det enda teknologibolaget på topplistan, och också det enda företaget som återfinns på dagens ranking. Listan var helt enkelt mycket mer diversifierad. Övervikten för USA var dock nästan lika stor.

Grafen visar enorm värdetillväxt i techbolagen - dags att vikta om portföljen?

Enorm värdetillväxt

Men det är inte bara de nya namnen som förvånar utan även storleken på börsvärdena. Det är en enorm värdeökning.

Microsoft har idag ett börsvärde som är större än det sammanlagda värdet av de åtta bolagen på topplistan 2005. Den visualiserade värderingsskillnaden mellan åren – på bilden ovan – talar för sig självt.

Största bolagen presterar inte bra framöver

Ur investerarperspektiv är det inte säkert att en investering i de för tillfället högst värderade bolagen i världen är rätta stället att vara på.

ANNONS
ANNONS

Om man jämför topplistan från 2008 är det bara två (Microsoft och Johnson&Johnson) som 16 år senare har högre börsvärden.

Det är inget bra betyg med tanke på börsens utveckling. Sämst har det gått för topplacerade General Electric vars börsvärde nu bara är en tredjedel jämfört med 2005.

Relaterade artiklar:

Förlust på 85 miljarder för Softbank Vision Found. Dagens PS