Dagens PS

Kursexplosion i Amazon på USA-börsen

Amazon USA
På fredagen rusade Amazon 14 procent på börsen i USA – den största uppgången under en handelsdag på nästan sju år. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 feb. 2022Publicerad: 05 feb. 2022

På fredagen rusade Amazon 14 procent på börsen i USA – den största uppgången under en handelsdag på nästan sju år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

The Wall Street Journal berättar att Amazon, efter sitt rapportsläpp, stack i väg upp med hela 14 procent på Wall Street på fredagen och att det är nästan sju år sedan aktien hade en så kraftig urladdning under en enskild handelsdag.

Börsvärdet i Amazon steg med hela 191 miljarder dollar, 10 miljarder dollar bättre bättre än Apple vars marknadsvärde avancerade 181 miljarder dollar på kvartalsrapporten förra veckan och som då mosade techjättens tidigare rekordsiffror under ett kvartal.

I fallet Amazon dubblades nästan kvartalsvinsten. E-handelsbjässen meddelade att den höjer priset på Prime-medlemskapet. Resultatrapporten visade att bolaget har bättre kontroll än väntat på både sina arbets- och leveranskostnader.

Slakt på Zuckerbergs livsverk

Vid sidan av det ser företaget tillväxt i sina molntjänster och från reklam.

På senare tid har techaktier överlag fått ta mycket stryk på börsen. Bara en dag innan Amazon tog marknaden med storm fick Facebooks moderbolag Meta uppleva sitt smärtsammaste ras någonsin när motsvarande 1 800 miljarder kronor av börsvärdet försvann.

Det är uppenbart, enligt WSJ, att investerarna blivit mer petiga och väljer sina techfavoriter utifrån bolagens framtidsutsikter.

Den amerikanske tekniksektorn på börsen är under press och kantas av stora aktieförsäljningar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Marknaden i USA pustade ut efter Amazon-rapporten

Rädslan är stor för en aggressivare penningpolitik från USA:s centralbank, Federal Reserve, än vad som är känt. Det gäller i första hand de kommande räntehöjningarna för att bekämpa landets höga inflation.

Sett till marknadsvärdet är Amazon det fjärde största företaget i USA efter Apple, Microsoft och Googles moderbolag Alphabet.

När Amazon kom in med sitt kvartalsresultat drog investerarna på Wall Street “en lättnadens suck”, säger Daniel Morgan, senior portföljförvaltare på Synovus Trust Co, till Wall Street Journal.

Amazons kursexplosion i New York bidrog till att på fredagen stabilisera den volatila börsen tillsammans med de jobbsiffror som kom in och som var starkare än väntat, skriver tidningen och konstaterar att det breda storbolagsindexet S&P 500 avslutade fredagen på plus med 0,5 procent medan tekniktunga Nasdaq Composite gick upp 1,6 procent.

Industritäta Dow Jones stängde ned med marginella 0,06 procent.

Läs även: Vinstchock fick Snap att rusa 62 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS