Under onsdagsmorgonen kom klädjätten H&M in med en ny kvartalsrapport och bolaget backar på börsen efter rapportsläppet.

ANNONS

Strax efter klockan 9 på onsdagsmorgonen var H&M:s aktie ned med 3,5 procent på börsen i Stockholm på rapportsläppet.

H&M redovisar en nettoförsäljning för tredje kvartalet som är lägre än Infronts analytikerkonsensus. Den landar på knappt 55,6 miljarder kronor och ökar därmed med 14 procent i lokala valutor jämfört med samma tid i fjol, men väntat var en försäljning på 57,9 miljarder kronor och en ökning av försäljningen totalt på 16,8 procent i lokala valutor under perioden, uppger Di.se.

Enligt H&M:s ir-chef Nils Vinge upplever klädbolaget just nu ”en stark återhämtning”, men han går inte inte in mer i detalj på det i intervjun med Di.

Dock ser han ljust på framtiden, framgår det.

”Speciellt när sommaren går till höst och kunderna efterfrågar höstplagg så är det klart att det påverkas mycket om det är varmt eller kallt. Men nu under pandemin har stängda butiker och restriktioner varit det som påverkat absolut mest. När det har lättats upp blir det plötsligt mer diskussioner om vädret. Det är egentligen positivt för det visar att det håller på att stabiliseras när det gäller pandemi”, säger Vinge.

Cirka 60 butiker stängda förra veckan

I starten av tredje kvartalet hade H&M runt 180 butiker stängda till följd av pandemin.

Förra veckan var omkring 60 butiker stängde, och främst i Asien och Oceanien, enligt ir-chefen om tillägger att siffran över stängde butiker ”ändrar sig dag för dag”.

H&M har precis som kläd- och skobranschen i sin helhet drabbats hårt av restriktioner under pandemin, men nu lättar restriktionerna vilket sätter positivt avtryck på butiksförsäljningen på flera marknader.

Di berättar att H&M-rivalen Inditex, som bland annat äger Zara, också släppt sin Q3-rapport i dag, onsdag, och att vinsten blev något lägre än väntat men att försäljningen ökar i lokala valutor.

ANNONS
ANNONS

H&M:s ir-chef Nils Vinge vill inte kommentera konkurrentens siffror, även om han tillstår att man sneglar på varann.

Inditex var enligt Di ner med 1 procent på börsen på rapporten.

Läs även: GAP – ärkerival till H&M kast­ar in handduken [Dagens PS]