Avanzas tidigare sparekonom menar att svenskarna gjorde fel som rekordsålde fonder för 98,3 miljarder kronor i mars.

ANNONS

Själv har han börjat tanka aktier igen de senaste veckor och berättar att i en intervju med Dagens Industri att han till ”90 procent” nu är tillbaka på börsen efter kraschen i coronakrisens spår.

Aktierna som den kände och före detta sparekonomen tankat är, som han anser själv, ”tåliga bolag”: Storytel, Enea och Millicom.

Han varnar aktiespekulanter för att satsa på mindre bolag vars balansräkningar är svajiga.

”Småbolag och techbolag som behöver pengar kan därför bli lottlösa. Det osar konkurser. Undvik chansningar och ‘turn around’-case”, säger Hemberg till Di.

”Inte sälja när det är som värst”

När det gäller rekorduttaget ur fonder på 98,3 miljarder kronor, som småspararna gjorde i mars och som Dagens PS kunder berätta om i går, anser alltså Claes Hemberg att de begick ett misstag.

ANNONS
ANNONS

”Man ska ju inte sälja när det är som värst, de borde ha gjort tvärtom. Det är dags att börja veckoköpa”, framhåller finansprofilen och betonar att fokus måste ligga på hösten och vintern, rådande kurssvängningar är det klokast att inte fästa någon vikt vid, anser han.

Han bestämda uppfattning är att ”börsen knappast blir billigare” än den är i dag, åtminstone inte de närmaste tio år, säger han till Di där det även framgår att Hemberg i huvudsak investerar sitt kapital utanför börsen och att värdet på hans onoterade bolag i portföljen uppgår till cirka 10 miljoner kronor.