Dagens PS

Hela börshavet stormar – så räddar du pengarna

Paniksälj inte aktierna, sprid riskerna, scanna av vad som kan vara köpvärt trots allt och försök om möjligt sitt still i båten när hela börshavet nu gungar. Spana in 10-tipslistan i artikeln som Dagens PS sammanställt exklusivt för just dig. (Foto: TT)
Paniksälj inte aktierna, sprid riskerna, scanna av vad som kan vara köpvärt trots allt och försök om möjligt sitt still i båten när hela börshavet nu gungar. Spana in 10-tipslistan i artikeln som Dagens PS sammanställt exklusivt för just dig. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 mars 2020Publicerad: 12 mars 2020

Tio enkla men oumbärliga tips på hur du kan agera när det värsta tänkbara scenariot stup i kvarten slungar ner finansmarknaderna i avgrunden. Var rädd om dina pengar –  missa inte tipsen!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Agnetha Jönsson, aktieexpert på Dagens Industri, rekommenderar dig att använda ett beprövat trick när börsen nu närmast befinner sig i vad som bäst kan beskrivas som en chock med coronavirusets framfart globalt.

“Skolboken skiljer på bolagsrisk och marknadsrisk. Förstnämnda är kopplad till risker som rör det enskilda företaget, som i dagsläget även omfattar hur stor exponeringen är mot Kina och andra coronadrabbade områden, hur känsligt bolaget är för störningar hos underleverantörer och eventuella logistiska problem med transporter”, skriver hon i Di och fortsätter:

“Marknadsrisken i sin tur beror på riskviljan hos investerarna, ränteläget och rådande förväntansbild. En strategi går ut på att separera riskerna, det vill säga behålla bolagsrisken (beta) och ta bort marknadsrisken (alfa).”

Di-expertens råd till nybörjare

Du kan, om du är nybörjare på området, testa att välja en strategi med börshandlade fonder, exempelvis Xact Bear, det gäller kort och gott att använda sig av “något instrument som ger positiv avkastning när index faller”, enligt Jönsson som förklarar att stora aktörer på marknaden har olika varianter på bear-certifikat med olika hävstång.

Att utnyttja standardiserade köpoptioner mot befintliga aktieinnehav är ett annat knep som kan vara värt att fundera över, framgår det i Di-artikeln av Agnetha Jönsson.

Du som vill sitta extra säkert i dagens volatila börs bör fundera över om guld kan vara alternativet.

“När börsen är skakig är det många investerare som letar alternativ. Guld är ett alternativ och i detta inlägg får du lära dig allt om att investera i guld”, skriver Nordnetbloggen.

Frida Bratt hissar guldet

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, konstaterar också att guld – precis som tidigare – “går mot strömmen.

Det säger hon i en chatt med läsarna på Aftonbladet.

Hennes grundråd är för övrigt att ha en långsiktig horisont på börsen.

I ytterligare ett blogginlägg på Nordnet får besökarna tips på stanna hemma-aktier i spåren av coronaviruset.

Nordnet tipsar om “stanna hemma-aktier”

Netflix och Spotify är ett par av tipsen, men skribenten Alexander Gustafsson radar upp fler presumtiva, motståndskraftiga i börsfrossan:

“E-handelsjättarna Amazon och Alibaba har stått emot fallet relativt bra. Om färre vill gå till butiker så bör rimligtvis e-handeln öka. Människor som tidigare handlade mat och medicin i fysiska butiker kommer i viss utsträckning slå om sina vanor till att handla med online”, skriver han.

Läget är obestridligt allvarlig för världsekonomin. Bland andra finansprofilen Mats Qviberg talar om att vi nu är “inne i en börskrasch”, säger han till Affärsvärlden.

Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman säger å sin sida i en EFN-intervju att vi snabbt är på väg in i en recession.

Det går emellertid, som redan nämnts, att parera mot raset för att undvika en kraschlandning ekonomiskt.

Fond som står pall för extremras

“Valmöjligheterna är begränsade för de placerare som vill ha exponering mot den svenska aktiemarknaden men samtidigt minimera risken för stora kursfall. Men med Atlant Sharp erhålls just detta. Fonden följer Stockholmsbörsens storbolagsindex med en försäkring om att en eventuell värdeminskning inte ska överstiga cirka 10 procent”, skriver Privata Affärer.

Finansproffset Peter Malmqvist skriver på Aktiespararnas Analysguiden att  vi nu “balanserar på gränsen” för vad som kan betecknas som “en mild, kaotisk eller totalt uppgiven börskrasch”.

Han kikar historiskt över börskrascher men tycker att det finns ljusglimtar i dag.

“Hoppet för placerare är att det brukar inträda en medial trötthet hos oss alla efter ett tag. Vi klarar inte att ta in mer katastrof och misär. Då dämpas rapporteringen och de politiska åtgärderna basuneras inte längre ut med tre ministrar och en polischef på podiet. Fortfarande smittas människor, men det är ingen sensation. Dessutom flyttas fokus till intervjuer med dem som överlevt viruset, hellre än rapportering om de som dött. Om du dessutom läser om börskraschen 1929 – då kan det vara dags att köpa aktier igen.”

Entreprenörsbolag sticker ut

Investerardygnet nämner, bara i förbifarten, att entreprenörsbolag över tid levererar trefaldigt bättre avkastning än tjänstmannastyrda börsbolag. Kanske kan vara något att snappa upp.

För den som inte är nervöst lagd går det förstås att följa börslegenden, eller oraklet om du så vill, Lennart “Aktiestinsen” Israelssons enkla men på sitt sätt kanske trygga mantra:

“Börsen vänder upp igen.”

Tips på smarta investeringar i börskalabaliken:

1. Guld
är historiskt sett en trygg hamn när börshavet gungar. Läs mer om det här.

2. Fond med inbyggd försäkring
Bra mot extremras.

3.Skilj på bolagsrisk och marknadsrisk.
Börshandlade fonder, exempelvis Xact Bear, rekommenderas av Di:s expert, som nämner att alla stora marknadsaktörer tillhandahåller dessa med “varierande hävstång”.

4. Paniksälj inte dina aktier
Om det inte är absolut nödvändigt, utan försök ha kvar din exponering på lång sikt.

5. Avvakta
För den som har råd och dessutom har förmågan att hålla huvudet kallt är det läge att bara avvakta den dramatiska börsutvecklingen, med lite fingertoppskänsla öppnar sig förr eller senare tillfället att bottenfiska aktier som ger klirr när börsen stabiliserats från det som nu sker.

6. Låt historien tala
Studera börskraschen 1929, det kan vara en öppning för att börja köpa aktier igen, är rådet från finansexperten Peter Malmqvist.

7. Tänk som “Aktiestinsen”
Legendarisk börsplacerare i Sverige som blev 101 år gammal (han avled i mars 2017) och hade för vana att aldrig sälja i orostider på aktiemarknaden. “Jag tycker det är synd att folk blir så panikartade bara för att börsen faller, är det något jag har lärt mig på 95 år är det att börsen förr eller senare alltid kommer igen”.

8. Snegla på entreprenörsbolag
De står starka och utklassar exempelvis tjänstemannastyrda börsbolag. Bara en idé när det nu ser ut som det gör på aktiemarknaden.

9. Företag som säljer produkter & tjänster på distans
Satsa på stanna hemma-aktier i coronautbrottets spår.

10. Sist men inte minst
– sprid riskerna i din portfölj!

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS