När hela börshavet stormade tog ”Aktiestinsen”, som blev 101 år gammal, det med ro.

ANNONS

Sex år före sin död sa Lennart Israelsson, som han hette, så här till ekonomisajten E24, som fanns då, i en artikel som Dagens PS förstås uppmärksammade:

”Jag tycker det är synd att folk blir så panikartade bara för att börsen faller, är det något jag har lärt mig på 95 år är det att börsen förr eller senare alltid kommer igen”.

Han fortsatte:

”Jag har ju varit med ett tag och sitter alltid kvar.”

Smålänningen kunde knappast beskyllas för att vara snål. Han gav nämligen bort hela sin förmögenhet före sin död.

Sitt smeknamn Aktiestinsen fick han av det brinnande aktieintresset när han som ung jobbade åt Statens Järnvägar, SJ.

1946 köpte han sina första aktier, en post för 600 kronor i verkstadsbolaget Sandvik.

Där och då startade hans nya liv som ekonomiskt oberoende. Som mest var hans aktier värda uppåt 150 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Generös renlevnadsmänniska

Men trots att Lennart Israelsson var stormrik levde han ytterst spartanskt i ett litet hus i Nässjö i Småland. Hans tillvaro var så långt från champagneyra och extravaganser det går att komma och han berättade i en intervju med undertecknad att han aldrig rökt en cigarett eller druckit starksprit i hela sitt liv.

För Lennart Israelsson var aktier en hobby, som han gärna önskade skulle smitta av sig på andra. När han skänkte bort sin förmögenhet kommenterade han agerandet så här:

”Jag har satt in 110 miljoner i olika stiftelser och delar ut stipendier till ungdomar. Förhoppningsvis kan jag inspirera andra att få intresse för aktier.”

Vetenskapsakademien, kultur- och idrottslivet samt hans sambo, Marianne, som hon hette, fick stor ekonomiskt glädje av Lennart Israelssons börsframgångar. Sambon, som då var 86 år, fick sin gåva ”för att hon är så söt och go och rar”, som Lennart Israelsson uttryckte det.

När jag vid ett av ett par tillfällen intervjuade denna legend till aktieklippare hade börsen, precis som nu, rasat.

Men det oroade honom föga:

”Börsen vänder upp igen. 2007 rasade mina aktier med 70 procent i värde. Samma sak var det 1989”, sa Aktiestinsen lika luttrat som bombsäkert – och fick naturligtvis rätt.

Pålitliga aktier i kristider

Han satt då med flera tunga, tillika stabila investmentbolag i portföljen – Industrivärden, Ratos, Öresund, Svolder, Latour och Lundbergs.

ANNONS
ANNONS

Verkstadsbolag var annars hans favoriter. Och bolag inom skogsnäringen. Här är fem aktier som den minnesvärda börsgurun aldrig sålde: SCA, Atlas Copco, SKF, Alfa Laval och ABB.

Lennart Israelsson såg becksvarta börsdagar som ett tillfälle att köpa nya aktier, eftersom aktierna då är billiga, resonerade han.

Kanske något för dig som placerare att ta fasta på nu när börsen skakar på nytt…

Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson avled den 21 mars 2017. Det var inte utan orsak han sågs som en krutgubbe. Han blev alltså 101 år.

Läs även: Varnade för ”mörka moln på börshimlen” [DagensPS.se] >

Läs vidare: Supertips: 15 säkra aktier i börsstormen [DagensPS.se] >