Enligt bedömare har risken ökat för en börskorrektion, skriver Di där en expert rekommenderar dig att tanka särskilt fem aktier om dippen besannas.

ANNONS

Tidningen uppger att den amerikanska tioårsräntan rusar, vilket får ränteexperter att varna för en snar sättning på börsen.

Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef på Coeli, tipsar om fem aktier i Di om börsraset blir verklighet.

”Om vi får en korrektion på grund av stigande långräntor innebär det att räntebanan stiger, vilket gynnar banker. Svenska banker är dyra i ett europeiskt perspektiv så jag föredrar två problembanker: Commerzbank och Deutsche Bank. De kan man hålla kortsiktigt”, säger proffset i artikeln och menar att det kan vara klippchans i de två europeiska och utbombade bankaktierna.

Även cykliska bolag gynnas av stigande långräntor, konstaterar Erik Lundkvist som vittrar köplägen i AB Volvo, Stora Enso och amerikanska Deere.

Enligt Erik Lundkvist kan den snabba ränterusningen leda till börskorrigeringar på 5-10 procent.

Även Swedbanks räntestrateg Pär Magnusson slår fast i Di att börsutvecklingen är beroende av hur räntemarknaden går.

ANNONS
ANNONS

”Jag skulle hävda att den enskilt viktigaste faktorn för börsen, det är räntemarknaden. Om det också kommer förväntningar på stigande räntor i kortändan finns en risk för en korrektion på marknaden”, säger Pär Magnusson till Di TV.

Läs även: Analys: Överdriven oro – börsen klarar högre räntor [DagensPS.se] »