I år är kommer värdeaktier få ett rejält lyft, spår Goldman Sachs som räknar med en mer dämpad tillväxt för det breda S&P 500-indexet.

ANNONS

USA:s storbolagsindex S&P 500 får en ensiffrig tillväxt i år och stiger 6,3 procent, enligt Goldman Sachs prognos.

Det kan jämföras med uppgången på hela 26,9 procent för S&P 500 under 2021, som blev ett av de bästa åren någonsin för börsindexet.

Året före, 2020, ökade S&P 500 med 16,1 procent.

Det som drar ner prognosen i år, enligt Goldman Sachs, är främst covid-19-pandemin som investmentbanken anser står i centrum för osäkerheten.

Goldman Sachs: 2022 – enormt år för värdeaktier

Det är den amerikanska tidskriften Forbes som berättar om Goldman Sachs prognos för aktiemarknaden, och det är investmentbankens konsument- och förmögenhetsförvaltning som står bakom analysen.

ANNONS
ANNONS

Enligt den kommer alltså värdeaktier – det vill aktier som värderas lågt av marknaden i förhållande till deras fundamentala värde – göra sina ägare belåtna i år.

Värdeaktier har ett enormt år framför sig, heter det, med fokus på energi- och hälsovård.

Även råvaror och finansiella institutioner överviktas, särskilt i euroområdet. I blickfånget finns även amerikanska aktier.

Räknar med minst tre räntehöjningar i år

Goldman Sachs – som har sitt huvudkontor i en av skyskraporna på Manhattan i New York – tar höjd för minst tre räntehöjningar på 25 punkter från centralbanken Federal Reserve under året, framgår det vidare.

Enligt investmentbankens chef för taktisk tillgångsallokering, Brett Nelson, som uppges ha studerat historiska data, skulle det innebära en utmanande miljö med räntor som överträffar inflationen och tillväxten, det vill säga om räntorna stiger till 5 procent framöver, berättar Forbes.

USA:s inflation ökade i december till 7 procent på årsbasis, upp 0,5 procentenheter från november – det är den högsta ökningen i inflationstakten sedan 1982, vilket kan nämnas i sammanhanget.

ANNONS
ANNONS

Goldman Sachs tror emellertid på en kraftigt dämpad inflation i USA under året och att nivån på inflationen är 3,4 procent i december i år.

Investmentbanken tror också att arbetslösheten sjunker från 3,9 procent till 3,1 procent.

Läs även: Morgan Stanley hissar tio asiatiska aktier [Dagens PS]