Dagens PS

Fortfarande potential i fastighetsaktier – dessa ska du äga

Fortfarande potential i fastighetsaktier – dessa ska du äga
Mats Hedberg pratar med fastighetsproffset Andreas Eneskjöld i senaste avsnittet av Dagens PS podd Finansräven.
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 11 jan. 2021

Det finns fortfarande potential i fastigheter – både i fastighetsaktier och i direktägda fastigheter, även om man bör vara mer selektiv än tidigare då räntenedgången klingat av något. Den bedömningen gör det ärrade fastighetsproffset Andreas Eneskjöld i Dagens PS podd Finansräven. Dessa fastighetsaktier ska du äga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den för många okände 47-årige Andreas Eneskjöld är en räv med 20 år fastighetsbranschen. Den första delen av karriären arbetade han som rådgivare i transaktioner och som mäklare på bland annat Newsec och Nordier; Den senare grundade han. Den senare delen av yrkeslivet har han varit en av grundarna och även VD för Genova Property Group, som under 2020 noterades på Stockholmsbörsen.

Tittar på humankapitalet

Andreas Eneskjöld har lämnat den operativa rollen för en styrelseplats i Genova, och är fortfarande en av bolagets största ägare med en ägarandel på cirka 18 procent. Men har är fortfarande aktiv på fastighetsmarknaden genom investmentbolaget Manacor, som primärt investerar i noterade fastighetsaktier och direkt i fastigheter.

”När jag investerar tittar jag mycket på humankapitalet, vilka som driver och står bakom bolaget. Jag gillar också mindre bolag som kan ha en ha en starkare tillväxtresa framför sig än större bolag”, säger Andreas Eneskjöld.

Favoriter

Nyligen noterade Stenhus Fastigheter är en favorit. Sedan lyfter han fram K2A och K-Fastigheter. Av de mer etablerade aktörerna han pekar han på Erik Sehlin, Sven-Olof Johansson och Ilja Batljan som förebilder.

”Ilja har gjort ett fantastiskt jobb.”

Trots den låga räntan finns de fortfarande goda möjligheter att tjäna pengar på att investera i fastigheter för den som är långsiktig.

ANNONS

”Välj bolag som löpande tjänar pengar, och har en relativt låg skuldsättning. Och som arbetar lokalt. Man ska investera max ett par timmar bort. Lokal kunskap är oerhört viktig.”

Fokus byggrätter

Ett annat fokusområde när det gäller noterade fastighetsaktier är att köpa i bolag som arbetar med att utveckla byggrätter.

”Ett stort värde skapas genom att ta fram byggrätten. Vinsten blir betydligt större om man tar fram den själv. Nackdelen är att det ibland tar långtid – från två till fem år ibland upp till tio år i vissa storstadsområden.”

Med detta sätt att agera har Andreas Eneskjöld varit med och byggt upp Genova Property Group.

”Vi vill inte ha en egen byggrörelse. Finns endast liten vinning i det – slipper hellre ett byggbolag som ska försörjas med byggrätter. Man får betala aning mer för den flexibiliteten.”

Stor spread

ANNONS

Att tåget för fastighetsaktier skulle ha gått är han inte orolig för.

”Man kan köpa fastigheter med 6 – 7,5 procents direktavkastning – och som har vettiga hyresavtal. Man lånar till 2 procent. Det blir en stor spread.”

En favorit är att leta fastigheter att direktäga.

”Det är en imperfekt marknad. Genom att leta runt kan man hitta russinen i kakan.”

Andreas Eneskjöld ser sig inte som en klippare.

”Ser mig som en evighetsinvesterare. Tänker alltid att jag ska behålla de fastigheter jag köper i en evighet.”

Läs mer: I huvudet på en Life Science-förvaltare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS