Det är inte nog med att du ärver klimatkrisen och får tampas länge med konsekvenserna av dagens pandemi. Dessutom hotar en usel avkastning i aktie- obligationsportföljen.

ANNONS

Det här slår jättebanken Credit Suisse fast i sin senaste årsbok, som tar upp den globala investeringsavkastningen för generation Z, det vill säga de som är födda efter 1997.

Slutsatsen är att intäkterna från aktier och obligationer kommer att vara betydligt lägre för ovan nämnda generation än tidigare generationer, berättar tidskriften Economist.

Rapportens författare, Elroy Dimson från Cambridge-universitet och Paul Marsh och Mike Staunton från London Business School, konstaterar att båda generationerna innan generation Z fått eller får en genomsnittlig avkastning på 5 procent på aktier och minst 3,6 procent på obligationer.

Men för generation Z blir avkastningen i bästa fall på den samlade portföljen av aktier och statspapper ynka 2 procent, det vill säga inte ens en tredjedel av föregående generationers avkastning.

Lägg där till att generation Z väntas bli hårt drabbad av högre arbetslöshet, lägre inkomster och högre skatter då de åker på notan för pandemin som härjat världen över.

Rådet från experterna till Z-generationen är: Ska du investera, då måste du göra det med oerhörd fingertoppskänsla och vara osedvanligt smart.

Läs hela artikeln i Economist.

ANNONS
ANNONS

Denna artikel publicerades första gången i Dagens PS under mars 2021

Läs även: Daytradern: ”Säljer aldrig med förlust” [DagensPS.se] »